Puheenjohtajana toimiminen on muun muassa parasta ikinä

Laura, Riikka ja Elina tiimin strategiaviikonlopussa. Taustalla työskentelee koordinaattori-Pertti.

Changemakerin tiimiin haetaan jälleen kohta innokkaita uusia ja vanhoja Changemakereita. Tiimihaun yhteydessä etsitään myös verkostolle uutta puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa. Millaista näistä tehtävissä on toimia? Verkoston tämänhetkinen puheenjohtaja Elina ja varapuheenjohtaja Riikka valaisevat asiaa tässä kirjoituksessa.

Puheenjohtajan ihanat saappaat

Vaikka puheenjohtajakauttani on vielä muutama kuukausi jäljellä, tuntuu tämän kirjoituksen kirjoittaminen silti kovin haikealta. Olen toiminut nyt puolitoista vuotta Changemakerin puheenjohtajana. Olen nauttinut (lähes) joka sekunnista, enkä missään nimessä vaihtaisi niitä pois. Nyt on kuitenkin jonkun toisen, ehkä juuri sinun, aika ottaa vastaan tämä vastuullinen, mutta ennen kaikkea opettavainen, kasvattava ja mahtava homma vastaan.

Kun minut valittiin tiimiin, olin toiminut hetken paikallisryhmässä, muutamia vuosia ympäristöryhmässä sekä vuoden tiimin jäsenenä. Vastuullani oli vuoden 2013 Kaapparit kuriin -kampanja. Changemakerista oli siis päässyt tulemaan tutuksi muutamien eri reittien kautta jo ennen puheenjohtajaksi hakeutumistani. Hakeuduin puheenjohtajaksi siksi, että koin minulla olevan kokemusta Changemakerin työstä, sekä näkemystä siitä, miten meidän tulisi toimia jatkossa. Ennen kaikkea koin innostusta ajatellessani mahdollisia tulevia puheenjohtajatehtäviä.

Puheenjohtajana olen päässyt tutustumaan verkostoon entistä syvemmin. Erityisesti olen nähnyt Changemakerin enemmän kokonaisuutena kuin aiemmin – esimerkiksi koen kehittyneeni verkoston mahdollisuuksien ja toisaalta rajojen hahmottamisessa todella paljon.  Olen nähnyt sekä tiimin ihan uudella tavalla ja toisaalta olen päässyt työskentelemään paljon tiiviimmin työntekijöiden kanssa. Erityisen hauskaa on ollut minusta kokeilla erilaisia pienempiä työryhmiä erilaisten asioiden työstämisessä, ja niistä on myös saatu hyviä tuloksia ja kokemusta. Puheenjohtajana olen saanut seurata hyvin läheltä suurin piirtein kaikkea mitä verkostossa tapahtuu.

Puheenjohtajana kertyy paljon johtamiskokemusta. Jäsenkokousten ja tiimin kokousten vetäminen on kehittänyt minusta entistä parempaa kokoustajaa ja kokousten vetäjää. Tiimin vastuualuejaon yhteydessä ja erilaisia työryhmiä muodostaessa olen päässyt yhdessä tiimiläisten kanssa pohtimaan sitä, millaiset tehtävät ja työskentelytavat kullekin sopisivat ja mitkä istuvat koko tiimin kannalta asioihin parhaiten. Olen myös saanut järjestöhallinnollista kokemusta – saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ole! Saamani johtamiskokemus on minusta todella ainutlaatuista ja tulee auttamaan varmasti tulevaisuudessa minua todella paljon, mihin sitten suuntaankaan.

Tietenkin tähän tehtävään liittyy paljon vastuuta. En ole koskaan kuitenkaan kokenut, että vastuuta olisi liikaa. Kaiken lisäksi puheenjohtajana ei ole ikinä yksin, ei varsinkaan haastavissa tilanteissa. Työntekijät ja varapuheenjohtaja ovat olleet korvaamattomia tukia ja turvia viimeisen puolentoista vuoden aikana, enkä tiedä, miten heitä kiittäisin. Sen tiedän, että seuraajani tulee olemaan hyvissä käsissä.

Changemaker itsessään on tuonut elämääni paljon ihania ystäviä ja tuttavia. Puheenjohtajana koen olevani siinä mielessä etuoikeutettu, että yhteistyö työntekijöiden kanssa on ollut minusta tiiviimpää kuin aiemmin tiimiläisenä, ja toisaalta jokaisen tiimiläisen kanssa tulee varmasti pidettyä yhteyttä tiimivuoden aikana muutenkin kuin kokousten kautta.

Jos minun näiden kahden vuoden jälkeen pitäisi tiivistää kaikki saamani asiat kahteen sanaan, olisivat nämä sanat seuraavat: Korvaamaton kokemus.

Varapuheenjohtajana nautiskelua

Puheenjohtajan sanoihin on helppo yhtyä. Onhan tärkein tehtäväni toki nämä puolitoista vuotta varapuheenjohtajana olleetkin tukea tarpeen mukaan puheenjohtajaa erilaisissa ja muuttuvissa tilanteissa. Täydestä sydämestäni voin kuitenkin todeta, että puheenjohtajan tiivistämät sanat, korvaamaton kokemus, kuvaavat erittäin hyvin myös varapuheenjohtajana toimimista. Olen oppinut tänä aikana konkreettisia taitoja järjestömaailmassa toimimisesta, oppinut Changemakeristä enemmän kuin koskaan ja saanut olla mukana uusissa projekteissa. Kokemukset, joita olen saanut, ovat todella korvaamattomia.

Varapuheenjohtajana olen mielestäni saanut nautiskelijan roolin. Olen saanut tukea tiimiä puheenjohtajan rinnalla, tuurata tarvittaessa kokouksissa ja edustustehtävissä sekä viedä osaltani Changemakeria eteenpäin.  On ollut hienoa olla osa tiimiä, joka koostuu erilaisista osaajista ja huipuista tyypeistä.

Kaikkein korvaamattomia ovat ihmiset, joiden kanssa olen saanut viettää tiimivuotta. Kiitos ihana puhis ja tiimiläiset kaikista haastavista, inspiroivista ja hauskoistakin hetkistä! Tiimiläisyys ja varapuheenjohtajana toimiminen ovat vaatineet aikaa, mutta antaneet sitäkin enemmän!

Tiimihaku käynnistyy ihan lähiaikoina – älä siis epäröi vaan hae!

Rakkaudella, Elina ja Riikka