Globalisaatiota Kainuussa

Changemaker on useamman vuoden ollut mukana globalisaatio-teemaisessa kouluvierailuhankkeessa muutaman muun kansalaisjärjestön kanssa. Tiistaina hankkeen ohjausryhmän kokouksessa mietimme uutta hanketta, jolle saimme rahoituksen 2009-2010. Teema pysyy samana, mutta metodi muuttuu sarjakuvatyöpajaksi – todella mielenkiintoista!

Teemasta, globalisaatiosta, puhuttiin yleisemminkin, sillä samassa kokouksessa arvioimme myös edellistä hanketta, joka päättyi vuoden vaihteessa. Globalisaation käsitettä pohdittiin myös taas kerran. Mitä se meille itse kullekin tarkoittaa?

Kävin eilen paikallisryhmävierailulla Sotkamossa. Tiimin paikallisryhmävastaavan Jarkon kanssa saimme nähdä Sotkamon kauniit maisemat – ja samalla kokea paukkupakkasen ja kirkkaan auringonpaisteen. Sotkamon ryhmällä oli paljon luovia toiminnan ideoita, joista osa oli jo toteutettukin. Yksi esimerkki oli lukiolle organisoitu Pulloboksi. Ideana pulloboksissa on, että tyhjät pullot ja tölkit, joita oppilailta kertyy koulussa nautituista energia- ja virvoitusjuomista, heitetään boksiin roskiksen sijasta. Changemakerit tyhjentävät boksin säännöllisesti sen täyttyessä, ja kevään lopulla kaikki tyhjistä pulloista ja tölkeistä saadut rahat tilitetään Kirkon Ulkomaanavun Kongon avustustilille. Projekti oli alkanut hyvin, boksin ensimmäinen tyhjennyskin oli jo tehty, ensimmäiset 10 euroa oli saatu kasaan. Tässä käytännöllinen vinkki muillekin toteutettavaksi!

Globalisaatio-ajatukset nousivat mieleen Sotkamossakin, kun keskustelimme paikallisista kuulumisista. Sotkamon Talvivaaraan perustettu nikkeli- ja sinkkikaivos (lisää voit lukea täältä) puhututti. Kaivos on tuonut Sotkamoon paljon uusia työpaikkoja suomalaisille ja ulkomaisille osaajille. Ihmisten liikkuessa myös ilmiöt liikkuvat: Sotkamon changemakerit kertoivat, että Sotkamoon perustettiin muun muassa thaimaalainen hierontapaikka samaan aikaan, kun kaivos aloitti toimintansa. Globalisaation kohtaa mitä erilaisimmissa asioissa ja paikoissa!