Kiireetöntä elämää

Kävin lomalla Kenian rannikon läheisyydessä sijaitsevalla Lamun saarella. Saari on Unescon maailmanperintökohde ainutlaatuisen historiallisen kulttuurinsa ansiosta: Lamun vanha kaupunki on Itä-Afrikan vanhin ja parhaiten säilynyt Swahili-asutusalue. Saarella kohtaavat arabialainen, eurooppalainen ja intialainen kulttuuri, jotka ovat sinne kulkeutuneet satojen vuosien aikana.

Kapeat kujat vanhojen rakennusten välillä huokuvat historiaa. Puiset, kauniisti kaiverretut rakennusten ovet ovat ehdottomasti nähtävyys. Kujilla virtaa ihmisiä, mutta ei autoja – niitä on koko saarella ainoastaan muutama kappale. Yleisin kulkuneuvo on aasi, joita on saarella lukuisia. Saarella on kiireetön, rauhallinen tunnelma, aika on pysähtynyt.

Kiireetön elämä olisi tervettä oman hyvinvoinnin lisäksi myös ympäristön näkökulmasta. Kiire on itse asiassa ympäristöongelma: kiire pakottaa meidät käyttämään mahdollisimman nopeita kulkuneuvoja, ja liikkumaan milloin vaan, välittämättä kellonajasta, keinovalon turvin. Voisiko omaa kiirettä yhtään vähentää?