Hallituksen tuore asekauppapäätös on jäämässä vastenmieliseksi irtopisteiden keräämiseksi

Pommituksissa tuhoutunut asuintalo etelään pääkaupunki Sanaasta. Kuva Ibrahem Qasim (CC BY-SA 4.0).

Tätä tekstiä on muokattu alkuperäisestä, jossa väitin, että uusia vientilupia ei olisi myönnetty vuoden 2015 jälkeen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, vaan ainoastaan myönnetty lupia varaosatoimituksille. Täysin uusiakin lupia oli kuitenkin tänä aikana myönnetty. Alkuperäinen argumentaatio, joka perustui siihen, että päätös ei tuo muutosta nykytilanteeseen, ei siis pitänyt tältä osin paikkaansa ja pahoittelen virhettä. Hallituksen päätös oli muutos oikeaan suuntaan. Tästä huolimatta vaadin kaiken aseviennin lopettamista kuten aiemminkin. Toissapäiväinen päätös on muussa tapauksessa liian vähän, liian myöhään. 

Hallitus on eilen päättänyt, ettei se myönnä uusia aseiden vientilupia Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille Jemenin humanitaarisen kriisin tähden. Lupaus tulee auttamattoman myöhässä ja on edelleen vakavasti puutteellinen, sillä se ei pysäytä vientiä vanhojen lupien perusteella.

Viimeisin lupa aiemmin myytyjen aseiden varaosille myönnettiin vasta tämän vuoden alussa. Kaikki olennainen tieto Jemenin tilanteesta oli jo silloin hallituksen käytössä – yli 20-miljoonainen väestö oli jo silloin lähes kokonaan humanitaarisen avun varassa ja sadattuhannet lapset kärsivät akuutista aliravitsemuksesta. Oli myös tiedossa, että Saudi-Arabian johtama koalitio oli aiheuttanut nälkää tahallaan saartamalla satamia. Muun muassa EU-parlamentti nosti tätä vahvasti esille jo vuonna 2006 vaatiessaan Saudi-Arabian asettamista asevientikieltoon.

On vastenmielistä, että niiden perusteluiden jälkeen, joita tälle päätökselle on nyt julkisuudessa annettu, se ei ylety voimassa olevien sopimusten vientilupiin. Jemeniläisten lasten henki ei ole sen arvoinen, että hallitus olisi valmis ottamaan vastaan mahdollisen vetäytymisestä seuraavan sopimussakon.

Suomi on tehnyt vakavia virheitä myöntäessään vientilupia vielä Jemenin sodan alkamisen jälkeenkin, eikä nyt aio lopettaa kaikkea asevientiä sotaan, jota YK kutsuu maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi ja jossa sen tutkinta todisti erittäin todennäköisiä sotarikoksia mainitusta satamasaarrosta aina sairaaloiden ja koulubussien tarkoitukselliseen pommittamiseen. Jos hallituksen jäsenet haluavat pelastaa kunnioitukseni rippeitäkään, he tekevät heti seuraavat toimet.

  1. Lopettavat kaiken aseviennin Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.
  2. Tuomitsevat Saudi-Arabian sotatoimet julkisesti.
  3. Kertovat, miten varmistavat, ettei vastaavia virheitä enää tapahdu jatkossa. Oikea hetki päättää olla myymättä aseita on silloin, kun on vasta riski siitä, että niitä voitaisiin käyttää väärin – ei silloin, kun näin on todistettavasti tapahtunut jo vuosien ajan.

Kirjoittaja on Changemakerin entinen puheenjohtaja, joka kirjoittaa parhaillaan opinnäytetyötään EU:n asevientipolitiikasta.

Changemaker on aiemmin julkaissut kannanoton Saudiliittouman toimista Jemenin sodassa, kannellut Euroopan komissiolle Suomen asekauppapoliitikasta, vaatinut Saudi-Arabiaan suuntautuvan aseviennin lopettamista sekä kampanjoinut aiheesta vuonna 2012.