Rauhanpalkintoa vastaanottamassa

Suomen Kristillinen Rauhanliike myönsi Changemakerille rauhanpalkinnon vuonna 2012

Sain kunnian olla vastaanottamassa Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen vuoden 2012 rauhanpalkintoa Rauhanasemalla Pasilassa. Tilaisuus oli koskettava ja herätti paljon ajatuksia.

Esitellessäni Changemakerin toimintaa ja tämän vuoden kampanjaa pohdin mielessäni, miksi oikein saimme tuon palkinnon? Onko maailmasta tullut myötämme parempi paikka? Onko maailmassa vähemmän sotia ja konflikteja? Olemmeko onnistuneet kääntämään tämän uppoavalta tuntuvan laivan suuntaa?

Changemakerin historia on hyvin rikas, vaikka vielä lyhyt. Olemme olleet monien asioiden tähden kaduilla vaatimassa ihmisiä ajattelemaan maailman tilaa. Olemme kasvaneet suureksi ja entistä tiedostavammaksi verkostoksi, joka on rohkea tarttumaan kipeisiinkin aiheisiin. Siitä tästä kaikesta on kysymys. Jonkun on tartuttava myös kipeisiin asioihin, jotka muuten olisivat ehkä helppo lakaista maton alle. Silloin kun tarttuu kipeisiin epäkohtiin, on edessä ehkä vaikein tie. Olemme saaneet toisinaan painia, että viestimme otettaisiin vakavasti. Niin paljon voisi olla toisin. Vaikeimmalta tuntuu kuitenkin vakuuttaa ihmiset siitä, että asiat myös voisivat oikeasti olla toisin.

Syy miksi saimme rauhanpalkinnon oli ennen kaikkea siinä, että toimintamme on tulevaisuuteen tähtäävää. Siksi myös todella luotan siihen, että me ansaitsimme palkinnon. Saamme tehdä vielä paljon töitä, jotta tämän laivan suunta muuttuu, mutta ainakin meidän toimintamme suunta on oikea. Rauha ei synny tyhjästä, tarvitaan paljon rakennusmateriaaleja, joita ei ole helppo koota kasaan. Mutta me nuorina olemme tärkeitä rauhan rakennusmateriaaleja. Älkäämme unohtako sitä.

Sain olla erittäin ylpeä Changemakerista vastaanottaessani palkintoa. Niin paljon kuin olemmekin jaksaneet taistella, ja silti nousta jokaisesta vastoinkäymisestä entistä vahvempina uusiin haasteisiin. Tehdään sama asevientikampanjassa: ollaan rohkeita ja vahvoja!

Rauhanomaista kesää,

Hannele