Nuoren kaupunkilaisen kestävät elämäntapavalinnat?

Olin keskiviikkoiltana kuuntelemassa keskustelua siitä, minkälaisia ovat nuoren kaupunkilaisen kestävät elämäntapavalinnat. Elämäntavoista tarkastelun kohteena oli etenkin paljon puhut lentokoneet ja matkustaminen, ja illassa kysyttiinkin: Lentäen kohti kestävää elämäntapaa?

Illan alustajat Tuuli Kaskinen ja Kati Ihamäki olivat molemmat yhtä mieltä siitä, että lentäminen on ongelmallista ympäristölle ja ilmastolle. Kati Ihamäki, Finnairin ympäristöjohtaja, valaisi asiantuntevasti lentoyhtiön näkökulmaa lentämiseen ja sen vaikutuksiin ilmastonmuutokseen. Tuuli Kaskinen Dodo ry:stä pohti etenkin ilmastonmuutosta ja yksittäisen kuluttajan vastuuta sen hillitsemisessä.

Illan aihe oli erityisen mielenkiintoinen, sillä se on mietityttänyt henkilökohtaisesti paljonkin. Mitä asialle on tehtävissä? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Alustajat nostivat esiin esimerkiksi paljon puhututtaneet biopolttoaineet, uuden teknologian, ja tietysti lentomatkustamisen rajoittamisen. Syvällisemmin pohdittiin myös matkustamisen ja onnellisuuden yhtälöä: miksi matkustaminen on nykyään niin tärkeä onnellisuuden lähde ihmisille? Tätä voi jokainen omalta kohdaltaan miettiä…

Toivon näkökulma oli mukana myös. Ihamäki kertoi muun muassa, että jos Eurooppaan saataisi yhtenäinen lennonjohtosysteemi, vähenisivät lennoista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt Euroopassa 6-12 prosenttia: turhat kansallisista lennonjohdoista riippuvat lentokiemurat ja ylimääräiset kierrokset ruuhkaisten kenttien yllä vähenisivät hurjasti, jos systeemi olisi yhtenäinen. Tarvitaan siis myös poliittista tahtoa, ja valmiutta luopua lennonjohdon kaltaisista kansallisista instituutioista.

Jokaisen ihmisen vastuulla on kestävät elämäntapavalinnat. Arjen pienten tekojen kuten kierrättämisen, lähiruoan suosimisen ja sähkön säästämisen ohella on tärkeää pohtia lentomatkojen roolia omassa elämässä.