Rauhantyötä rannikkomaisemissa

Tiimin paikallisryhmävastaava, Tytti, suuntasi syyskuun alussa vuodeksi Pohjois-Irlantiin vapaaehtoistöihin Corrymeela Communityn kurssikeskukseen Pohjois-Irlannin pohjoisrannikolle. Corrymeela on rauhantyöstä kiinnostuneiden ihmisten muodostama yhteisö ja kurssikeskuksessa tehdäänkin ammattimaisesti ruohonjuuritason työtä uskonnollisten, sosiaalisten ja muiden tässä yhteikunnassa vaikuttavien ristiriitojen ja erojen parantamiseksi.

Vuoden aikana toivon löytäväni vastauksia moniin kysymyksiin. Miten jakautunutta yhteiskuntaa voi parantaa? Voiko sukupolvien ajan kestäneen vihamielisyyden ja julmatkin teot unohtaa tai antaa anteeksi? Miksi konflikti edelleen kytee pinnan alla? Pohjois-Irlannin sisäiset levottomuudet ovat kestäneet vuosisatoja. Maa on jakautunut lojalisteihin ja unionisteihin, joista ensimmäiset tahtovat maan pysyvän Iso-Britannian yhteydessä ja jälkimmäisten näky on yksi, yhtenäinen Irlanti. Tämä jako näkyy maassa kaikkialla. Unionistit ovat katolisia, lojalistit protestantteja. Etunimet ovat joko katolisia tai protestanttisia kuten sukunimetkin. Tietyt pubit on tiettyä kannattajakuntaa eivätkä eri osapuolet harrasta samoja urheilulajeja. Kaupunginosat ovat leimallisesti joko protestanttien tai katolisten asuttamia (vain 2% kunkin asuinalueen asukkaista on muita) ja Belfastia halkookin korkea, joka yöksi portein suljettava muuri, jonka nimi – ironista kyllä on Peace Wall. Useimmat ihmiset eivät kohtaa toisen osapuolen tai kirkkokunnan edustajia ennen kuin yliopistossa, sillä kouluista vain 5% on sekakouluja, joissa opiskelee sekä katolisia että protestantteja.

Edessä on haastava vuosi suurten ja haastavien ongelmien äärellä. Corrymeela on vierailijoille avoin yhteisö, joten Changemakerit voivat halutessaan järjestää ryhmämatkan ja tulla tutustumaan rauhantyöhön yhden Euroopan pitkäikäisimmän konfliktin parissa.