Kestävän rauhan edellytys on kaikkien kuunteleminen

Ugandalaispoika rakentamassa majan kattoa.
Kuva: Paul Jeffrey

Olin viime viikolla YK:n Nuoret rauha ja turvallisuus -päätöslauselman vuosipäivää juhlistavassa seminaarissa. Seminaarissa korostettiin päätöslauselman sanomaa siitä, kuinka nuoret tulee ottaa entistä vahvemmin mukaan rauhanprosesseihin. Nuoria ei saa nähdä uhreina tai rikollisina, vaan aktiivisina rauhan rakentajina, joiden osallistuminen rauhantyöhön on tärkeää.

Järjestimme viime viikolla myös paneelikeskustelun pitkittyneistä konflikteista, jossa sama teema toistui. Kolumbian rauhanprosessia tiiviisti seurannut, CMI:lle työskentelevä Elisa Tarnaala kertoi, miten Kolumbian ja Farc-sissien välisessä rauhansopimuksessa on paremmin kuin ehkä missään aiemmassa rauhansopimuksessa otettu huomioon eri väestöryhmiä, kuten naiset ja seksuaalivähemmistöt. Näin rauhasta on ajateltu saatavan kestävä ja oikeudenmukainen.

Lisäksi sama teema tuli vastaan vielä kun luin uusinta Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-lehteä, jonka pääkirjoituksessa Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkoston päällikkö Aaro Rytkönen tiivisti ajatuksen näin:

”Kestävän rauhan rakentamisessa on olennaista muistaa, että rauha ei ole ainoastaan väkivallan poissaoloa – – rauhan tulee olla kaikkien yhtäläisiä mahdollisuuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Tätä ei voida saavuttaa, ellei kaikkia kuulla. Jos osa väestöstä kokee ulkopuolisuuden tunnetta, yhteiskuntarauha on vaarassa.”

Changemaker kampanjoi viime vuonna nuorten väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseksi. Emme kuitenkaan ehdottaneet, että nuoret menettäisivät kaiken radikaaliutensa, vaan olisivat ”rauhanradikaaleja.” Juuri tästä on kysymys: ihmisille, niin nuorille kuin vanhoillekin, on annettava mahdollisuus kanavoida muutosvoimansa hyvällä tavalla, hyvään asiaan. Kaikkien tulee voida elää hyvää elämää ja vaikuttaa siihen. Osattomuuden tilalle tulee rakentaa sellaista maailmaa, jossa jokaisella on reilusti mahdollisuuksia.

Tämä oli viimeinen blogini puheenjohtajana. Ensi vuonna puheenjohtajan hommassa jatkaa Matias Uusisilta. Iso kiitos kaikille changemakereille tästä hienosta vuodesta ja Matiakselle iloa uuteen alkavaan! Joulun rauhaa jokaiselle!