EU-parlamentti vaatii asevientikieltoa Saudi-Arabiaan

EU-parlamentti asettui torstaina 25.2. kannattamaan selvin numeroin asevientikieltoa Saudi-Arabiaan. Päätös hyväksyttiin äänin 449-36 (poissa 78).

Myös Changemaker on vaatinut aseiden viemisen lopettamista Saudi-Arabiaan. Nyt tehty päätös ei sido jäsenmaita laillisesti, mutta se on vahva moraalinen kannanotto aseviennin lopettamiseksi Jemenin sisällissotaan sekaantuneeseen öljyvaltioon.

EU:n jäsenvaltiot ovat jo vuonna 2008 sopineet, ettei aseita tule myydä sellaisiin maihin, joissa on selkeä riski ”kansainvälisten ihmisoikeussopimusten rikkomisesta”. Saudi-Arabian johto on saanut ennen Jemenin sotaakin kyseenalaista kunniaa vangitsemalla sananvapausaktivisteja ja vainoamalla maansa oppositiota, mistä huolimatta myös Suomi on jo vuosia vienyt maahan hintavia asejärjestelmiä. EU-parlamentin tuore kannanotto onkin enemmän kuin tervetullut.

EU:n jäsenmaista jo Britannia on ehtinyt ilmoittaa, ettei se aio noudattaa parlamentin päätöstä. Suomella olisikin nyt tärkeä hetki toimia rauhantekijän maineensa mukaisesti ja näyttää esimerkkiä suoraselkäisyydestä. Rauhalle ei voi panna hintalappua.

(Parlamentin lehdistötiedote: Lopettakaa siviilien pommittaminen Jemenissä)