200 allekirjoitusta kännykkävetoomukseen

Changemakerin Kännykkäsi todellinen hinta? – kampanja lanseerattiin 4.4. huikealla tempauksella Helsingin keskustassa. Paikalla oli n. 30 changemakeria, jotka esittivät sissejä, kongolaisia kaivostyöläisiä tai jututtivat ohikulkijoita ja keräsivät allekirjoituksia vetoomukseen. 1,5 tunnin mittaisen tempauksen aikana noin 200 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen ja vaati elektroniikkayhtiöitä selvittämään materiaaliensa alkuperä ja luomaan järjestelmän, jolla alihankintaketjua voidaan valvoa.

Changemakerin kampanja keskittää huomion siihen, miten elektroniikkayhtiöiden toiminta ylläpitää resurssikonfliktia Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kongossa monet kaivokset ovat erilaisten aseellisten ryhmittymien hallinnassa, ja ryhmittymät jatkavat veristä sotaansa pystyäkseen vastedeskin hallitsemaan tuotteliaita kaivoksia ja mineraalien kauppareittejä. Elektroniikkayhtiöillä on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen selvittämällä, sisältävätkö niiden tuotteet kongolaisia mineraaleja, ja luomalla valvontajärjestelmän kattamaan koko tuotantoketjun. Tähän mennessä yhtiöt eivät kuitenkaan ole vielä toimineet asian hyväksi, vaikka ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia.

Kännykkäsi todellinen hinta – kampanja jatkuu koko vuoden. Seuraava tapahtuma on 24.-25.4. järjestettävä Kierrätystehdas, jossa on valokuvanäyttely Kongon kaivoksista, Kongoa käsittelevä seminaari sekä kampanjan esittelyä. Kampanja on mukana myös kesäkiertueella, joka starttaa 23.5. Maailma Kylässä – festareilla. Tule mukaan tapahtumiin ja tee maailmaa oikeudenmukaisemmaksi!