Norjassa päätettiin kansainvälisen yhteistyön tulevaisuudesta ja innostuttiin uudesta kampanjasta

Ryhmäkuvassa Changemakerin kansainvälisen verkoston kokouksen osallistujat Suomesta, Kambodžasta, Keniasta, Norjasta ja Tanskasta.

Me, Hanna Ylikangas ja Vera Nieminen, edustimme Suomea Changemakerin kansainvälisen verkoston kokouksessa ja SommerSNU-kesäleirillä Oslossa kesäkuun lopussa. Sekä kokoukseen että SommerSNU:hun osallistuminen oli meille molemmille uusi kokemus, joten viikko tarjosi paljon uusia kokemuksia ja uutta opittavaa!

Changemakerin kansainvälisen verkoston kokous kesti kolme päivää, mutta niinkin lyhyessä ajassa saatiin aikaiseksi suuria päätöksiä verkoston tulevaisuutta koskien. Kokouksen polttavin kysymys oli, tulisiko kansainvälistä yhteistyötä tehdä tulevaisuudessa enemmän International Changemaker Networkin vai ACT Alliancen kautta. Lopulta päätettiin, että yhteistyö keskitetään ACT:iin, jossa toimitaan Community of Practice on Youth Participation -yhteisössä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Kahden vuoden välein järjestetyt International Changemaker Networkin fyysiset kokoukset lopetetaan kokonaan, ja ne korvautuvat puolivuosittain järjestettävillä Skype-kokouksilla. Muiden maiden edustajia kutsutaan jatkossakin Norjan SommerSNU:n ja Suomen Changemaker-viikonloppujen kaltaisiin tapahtumiin.

Kansainvälisen kokouksen osallistujat Oslossa kesäkuussa 2018.

Kambodžan, Kenian, Norjan, Suomen ja Tanskan edustajat kokoontuivat Changemakerin kansainvälisen verkoston kokoukseen Osloon.

Kokouksessa sovittiin, että kansainvälisen verkoston koordinointivastuu kiertää, ja jokaisen maan vuoro kestää aina yhden kalenterivuoden. Suomen Changemaker on ensimmäisenä vastuussa verkoston koolle kutsumisesta. Lisäksi päätettiin, ettei verkostoon enää oteta uusia jäseniä ennen kesäkuuta 2020, sillä verkoston rakennetta päädyttiin muuttamaan niin paljon, että halutaan ensin rauhassa katsoa, kuinka muutokset vaikuttavat nykyisenkaltaiseen verkostoon.

Kokouksessa hyväksyimme lisäksi kansainväliseen verkostoon kaksi uutta jäsentä, REJADH Somalian ja Changemaker Pakistanin, jotka olivat molemmat hakeneet jäsenyyttä jo aikaisemmin. Hyväksyvien päätösten jälkeen soitimme Pakistanin Changemakerille Skypen välityksellä ja Pakistanin yhteyshenkilö kertoi heidän verkostonsa ajankohtaisia kuulumisia. Pakistanin verkostossa on hetkellä noin 25 jäsentä, se kokoustaa säännöllisesti ja sillä on suunnitelmissa muun muassa kahden miljoonan puun istuttaminen.

Norjan Changemakerin asevientiä vastustavaan kampanjaan teetettyjä mukeja, joihin on painettu teksti I hytt i gevaer.

Norjan Changemaker esitteli SommarSNU-leirillä asevietintiä vastustavaa kampanjaansa.

SommerSNU-leiri kokosi yhteen 100 maailmanmuuttajaa

Kokousta seurasi muutaman päivän mittainen SommerSNU-leiri ja loppuviikko olikin alkuviikkoa hieman rennompi! Leiri alkoi keskiviikkona lounaan jälkeen ja leirillä oli yhteensä yli 100 osallistujaa. Leirin rakenne oli todella mukavasti suunniteltu, sillä vapaa-aikaa oli runsaasti, muttei toisaalta kyllästymiseen asti, ja joka päivä oli useita mielenkiintoisia puhujia ja workshopeja eri aiheista. Ensimmäisenä päivänä paikalla oli Petter Skauen, joka on tehnyt pitkän uran muun muuassa Norjan Kirkon Ulkomaanavulla ja joka on tunnettu rauhantyöstään Guatemalassa. Hän kertoi inspiroivasti, millaisen uran on tehnyt rauhantyön parissa.

Torstai oli erityisen mielenkiintoinen päivä, koska silloin Norjan Changemakerin uusi kampanja avattiin virallisesti! I hytt & gevaer –niminen kampanja kritisoi Norjan asevientiä sotaa käyviin maihin. Myös Suomen Changemakerilla on tänä vuonna kampanja koskien asevientiä, joten Norjan kampanja oli sen takia todella inspiroiva. Uskomme, että Suomen Changemakerin rauharyhmällä voisi olla Norjan kampanjalle jotain annettavaa ja päinvastoin. Torstaina pidettiin myöhemmin workshop, jossa kaikki leirin osallistujat pääsivät antamaan oman panoksensa kampanjaan kylttien maalaamisesta kampanjalaulujen kirjoittamiseen.

Kampanjatempauksessa protestoitiin laulamalla

Perjantaina leiriporukka matkusti Oslon parlamenttitalon eteen uuden kampanjan ensimmäistä kampanjatempausta varten. Lauloimme torstaina kirjoittamiamme lauluja, ja Norjan Changemakerin jäsenet keräsivät allekirjoituksia ohikulkevilta ihmisiltä ja juttelivat myös muutamien norjalaisten poliitikkojen kanssa kampanjasta. Kampanjatempauksen tunnelma oli mahtava ja kun paikalla oli iso määrä protestoijia, muiden innostus tarttui itseenkin. Mielestämme kampanjalaulut olisivat hauska lisä Suomenkin Changemakerin kampanjointityöhön.

Norjan Changemaker esittelee kampanjatempausta varten askartelemiaan luodin muotoisia kylttejä.

Osana SommarSNU-leiriä toteutettiin kampanjatempaus Oslon keskustassa.

Lauantaina oli vuorossa Suomen Changemakerin valmisteleman pakolaisuus-teemaisen workshopin pitäminen. Workshopissa kerrottiin Changemakerin viime vuoden kampanjasta ja Omin sanoin-videoprojektista. Workshopiin osallistui noin 20 ihmistä ja se sai paljon kiitosta. Suomi näkyi myös paneelikeskustelussa, johon Suomesta osallistui Vera ja jossa keskusteltiin vaikuttamistyöstä eri maissa. Toinen lauantain huippukohta oli vapaaehtoinen bollywood-tunti, jossa opeteltiin kokonaisen tanssin koreografia ulkoa! Myöhemmin tanssi esitettiin koko leirille open stagella.

Leirin päättyessä tuntui lopulta, että viikko oli mennyt todella nopeasti. Viikko oli hyvä, sillä kansainvälinen kokous oli tuottelias ja siellä saatiin tehtyä tärkeitä päätöksiä, ja SommerSNU taas oli hauska ja sopivan rento leiri, mutta silti tarjosi mahdollisuuksia oppia uutta muiden vaikuttamistyöstä.

Lue lisää Changemakerin kansainvälisestä yhteistyöstä täältä.

Teksti ja kuvat: Vera Nieminen ja Hanna Ylikangas