Paikallisryhmäkiertue 8.-10.5.2008

Kevät on saapunut myös paikallisryhmärintamalle. Kevään tullen oli jälleen aika myös paikallisryhmäkiertueen, joka tällä kertaa suuntasi Etelä- Pohjanmaalle. Kiertueelle lähtivät koordinaattori Kaarina Määttä ja tiimin paikallisryhmä- ja jäsenvastaava Tiina Keinänen eli allekirjoittanut. Etelä-Pohjanmaa on vahvasti edustuttuna Changemakerissa: Tienoilla vaikuttaa kolme paikallisryhmää, Alavus, Kauhava ja Laihia. Kaiken lisäksi Changemaker elämä Pohjanmaalla on ollut poikkeuksellisen vilkasta. Verkoston suurena ylpeyden aiheena on jo puolentoista vuoden ajan ollut aktiivinen lukio- ja yläasteikäisten nuorten ryhmä Laihialla (käy katsomassa Laihian kotisivu sekä kampanja- ja tempaussivu). Sama hyvä henki tuntuu jatkuvan tämän kevään uusissa tulokkaissa Alavudella ja Kauhavalla.

Kiertueemme starttasi torstaina 8.5. Kauhavalta. Monia nuoria oli iloksemme saapunut paikalle, ja saimme siis tutustua tukkuun uusia Changemakereita. Ryhmän yhteyshenkilö Matti oli hoitanut järjestelyt upeasti, ja saimmepa tavata paikallista seurakuntaväkeä. Kerroimme vasta tämän vuoden maaliskuussa syntyneelle ryhmälle laajasti verkoston kuulumisia ja annoimme parhaamme mukaan toimintavinkkejä. Kauhavan Changemakereiden ensimmäiset kuukaudet olivat kuuluneet toiminnan ideoinnin ja leffojen katsomisen parissa, mutta konkreettisiin tekoihin aioittiin siirtyä jo lähitulevaisuudessa. Aamunavaukset koulussa, rippikoulut, Reilu Kauppa ja Polttava Kysymys tuntuivat kauhavalaisille hauskoilta toimintaideoilta. Kaikenkaikkiaan uusien, innokkaiden Changemakereiden tapaamisesta jäi hyvä mieli. Changemaker Kauhava antaa odottaa paljon tulevaisuudessa.

Seuraavana aamuna Seinäjoella vietetyn yön jälkeen matkamme suuntasi bussikyydissä Alavudelle. Alavudella meitä odottivat yhteyshenkilö Tuija ja seurakunnan nuorisoohjaaja Sanna. Vaikka tapaaminen oli hyvin erilainen kuin Kauhavalla, se jätti myös toiveikkaan ja positiivisen mielen. Alavudella ei toiminta ole aivan aktiivisesti vielä päässyt käynnistymään, mutta syksyä ja jäsenrekrytointia varten oli jo monia ideoita valmiina. Kesän aikana Changemakerista lähtee tietoa rippikouluihin, syksyn aiotaan mainostaa kouluissa, erityisesti lukiolla. Saimme myös kertoa verkoston kuulumisia, ja Alavudelta saimme hyvillä mielin jatkaa kiertuettamme.

Perjantai-iltana viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, kiertueen paikkana oli vuorossa Laihia. Hiljattain ajokortin saanut yhteyshenkilö Minna haki meidät juna-asemalta ja suuntasimme yhdessä Meijerille, jossa Laihian seurakunnan nuorisotoimintaa järjestetään. Aloittelimme iltaa verkoston kuulumisilla ja mainostimme etenkin kampanjatyöryhmiä laihialaisille. Myös paikallisryhmä kertoi kuulumisiaan; etenkin Polttavan Kysymyksen aloitustempaus jäi mieleen. Myös meille oli järjestetty ohjelmaa. Saimme kuulla samaisena päivämääränä vietetystä Eurooppa-päivästä, ja Kata näytti meille kuvia ja kertoili vaikuttavia tarinoita Albaniasta. Kiitos myös Katalle vielä ihanista muffinsseista! Illan viimeinen osuus alkoi Kaarinan valokuvilla Pelasta maailma-hankkeen Kambodzan matkalta. Esitys oli hyvin koskettava ja vaikuttava, ja kambodzalaisten silmittömän raaka lähihistoria sai monien ilmeet vakaviksi. Päätimme kuitenkin illan toiveikkaisiin ajatuksiin, ja eteemme piirtyivät kuvat tulevasta rauhan valtakunnasta. Aivan lopuksi iltapalan ääressä keskustelimme vielä energisen ryhmän tulevaisuudesta: Miten säilyttää innostunut toiminta Laihialla, kun nämä nuoret muuttavat maailmalle opiskelujen myötä? Tämä haaste ei koske ainoastaan Laihian ryhmän jatkuvuutta, vaan varmasti myös monia muita.

Yötä vasten lähdimme Minnan kotiin, jossa ihanan vieraanvaraiset vanhemmat meitä odottelivat. Aamulla edessä oli matka etelään, mutta vielä saimme levätä yön viljapellon laidalla. Seuraava aamu oli aikainen, ja ajatukset myllersivät vielä vierailujen parissa. Katsellessani vaalealta pellolta nousevaa savunharmaata aamu-usvaa kurkkuani kuristi liikutus. Paitsi näköalan kauneus minuun oli tehnyt suuren vaikutuksen nuorten ilo, ahkeruus ja toivo. Nämä nuoret ovat tarttuneet Changemakerin kautta tilaisuuteen muuttaa maailmaa: Heissä on tulevaisuus ja toivo.