Nuoret kokoontuivat Örebrohon puhumaan ilmastonmuutoksen ratkaisuista

Örebrossa Ruotsissa kokoontui viime viikonloppuna nuorten kansainvälinen ilmastokokous (Climate change – Youth Perspectives on Security, Peace and Democracy). Osanottajia oli Euroopan lisäksi Aasiasta, Afrikasta, Etelä- sekä Pohjois-Amerikasta.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajenda Pachauri piti tervetuliaispuheen videoyhteyden välityksellä New Delhistä. Hän ihmetteli etiikan puutetta maailmassamme ja kehotti katsomaan ilmastonmuutoksesta kärsiviä. Konkreettisina ehdotuksina hän mainitsi lihan syönnin vähentämisen ja vaatteiden pesemisen kylmemmässä vedessä. Koska Pachauri puhui videoyhteyden välityksellä, säästettiin 697 kg hiilidioksidia sen sijaan, että hänet olisi lennätetty Ruotsiin. Pachauri oli kiitollinen tästä myös siksi, että se säästi hänen aikaansa ja hän toivoi, että uutta teknologiaa osattaisiin hyödyntää useamminkin.

Teknisessä yhteydenpidossa on kuitenkin haasteensa, kuten tansanialainen osanottaja sanoi: ”Älkää puhuko Facebookista, meidän kylässämme ei ole edes puhelinverkkoa!”

Nuoria rohkaistiin toimintaan. Ei riitä, että tiedämme ilmastonmuutoksesta, vaan se tieto velvoittaa meidän toimimaan. Dalai Laman sanoin: ”Jos luulet olevasi liian pieni tehdäksesi muutoksen, yritä nukkua hyttysen kanssa”.

Nuorten kesken pohdittiin sitä kokonaisvaltaista elämänmuutosta, mitä ilmastohaaste tuo tullessaan. Meidän tulisi rohkeasti olla edelläkävijöitä. Omia ideoita kannattaa testata rohkeasti eikä pelätä vastoinkäymisiä. Muuten ei saa aikaiseksi muutosta, sillä meillä on aikaa vain seitsemän vuotta saada kasvihuonekaasupäästöt laskuun. ”Don’t throw rocks to the losers, be with the winners.”

Lisää kokouksesta liveblogissa http://climatechange.joneysworld.com. Kokouksessa ideoitiin myös nuorten oma ilmastosivusto, jonne kuka tahansa voi käydä lisäämässä tietoa ja käydä jakamassa kokemuksia. Sivusto löytyy osoitteesta: http://www.ud- din.se/climatechange/wiki/index.php?title=Main_Page.

Laura Riuttanen