Kynttilämielenosoitus ilmastonmuutoksen uhreille

Joukko Changemakereita kokoontui sunnuntaina 30.1. Norjan suurlähetystölle Helsinkiin osoittamaan tukensa Norjan Changemakerin Oljeavhengig-kampanjalle.

Norjan Changemakerit kampanjoivat tänä vuonna Oljeavhengig (Öljyriippuvainen) -kampanjallaan Norjan öljyteollisuutta vastaan. Kampanja on ollut Norjasssa näkyvästi esillä ja muun muassa sunnuntaina Changemakerit järjestivät kynttilämielenosoituksia ja soihtukulkueita kuudella paikkakunnalla eri puolilla maata.  Tukea norjalaiset saivat kampanjalleen Suomen lisäksi Islannin, Unkarin, Kenian ja Pakistanin Changmaker-vekostoilta, jotka kokoontuivat myös kynttilämielenosoituksiin Norjan lähetystöjen eteen.

Pienestä pakkasesta huolimatta tunnelma Helsingin tempauksessa oli hyvä ja kansainvälisen Changemaker-verkoston yhteinen kannanotto ilmastonmuutoksesta kärsivien kehistymaiden puolesta sai lämpimän vastaanoton paikalle saapuneilta muutoksentekijöiltä.

kynttilamielenosoitusOljeavhengig-kampanja vastustaa Norjan hallituksen aikeita porata Norjan merialuieilta löytyneitä uusia öljyesiintymiä. Norjalaiset ympäristöjärjestöt ovat huolissaan öljynporaushankkeiden vakavista vaikutuksista alueen luontoon ja kaloihin, ja paikalliset yrittäjät pelkäävät öljynporauksen tekevän lopun kalastuksesta. Toisena vaatimuksena Oljeavhengig-kampanjassa on, että Norja lopettaa öljyteknologiaan sijoittamisen ja kehittää sen sijaan uusiutuvia energian lähteitä. Norjan Changemaker pitää öljyteollisuutta moraalittomana öljyn ilmastovaikutusten takia ja haluaa kampanjallaan nostaa esille myös öljytuotannon vaikutukset kehitysmaihin.