Suomalaiset syytteeseen Costa Rican kaupoista

Costa Rican sairaalalaiteviennissä tapahtuneista väärinkäytöksistä epäiltyjä suomalaisia on viimein asetettu syytteeseen. Useita vuosia kestäneen esitutkinnan päätteeksi kolme suomalaista sai syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta sekä törkeästä avustuspetoksesta. (Yle Uutiset 13.4.2012.)

Costa Ricaan vietiin vuosina 2001-2004 suurelta osin maan tarpeita vastaamattomia ja ylihintaisia sairaalalaitteita, jotka rahoitettiin Sampo Pankin myöntämällä lainalla. Niin kutsutun korkotukiluoton korot maksettiin Suomen kehitysyhteistyövaroista. Sairaalalaitekaupat solmittiin hätiköidysti ja Suomen valtio myönsi lainan siitä huolimatta, että ulkopuoliset konsultit osoittivat hankkeessa useita epäkohtia. Costa Ricassa seitsemän ihmistä on tuomittu tapaukseen liittyvistä väärinkäytöksistä kuten lahjusten vastaanottamisesta.

Changemaker kampanjoi Costa Rican sairaalalaitevientitapauksesta syntyneestä epäoikeutetusta velasta viimevuotisessa Velan vangit -kampanjassaan. Kampanjavetoomuksen allekirjoitti 2491 ihmistä, jotka vaativat, että Suomen on myönnettävä vastuunsa Costa Rican tapauksessa sattuneista väärinkäytöksistä ja mitätöitävä syntynyt epäoikeutettu velka. Changemaker toivotti tervetulleeksi uutisen päättyneestä esitutkinnasta ja nostetuista syytteistä, mutta vaatii edelleen vastuuseen myös Suomen valtiota.

Tytti Matsinen
Changemakerin Velkaryhmän aktiivi