Kaapparit kuriin! -vetoomus luovutettiin ministeri Pekka Haavistolle

Elina Tyynelä luovuttaa Kaapparit kuriin! -kampanjan vetoomuksen ministeri Pekka Haavistolle.

Changemakerin puheenjohtaja Elina Tyynelä luovutti perjantaina 14.3.2014 Kaapparit kuriin! -kampanjavetoomuksen valtion omistajaohjauksesta vastaavalle ministeri Pekka Haavistolle.

Kaapparit kuriin! -kampanjassa Changemaker vaatii Suomea varmistamaan, että valtion omistajaohjauksessa olevien yritysten maanostotoiminnassa varmistetaan ihmisoikeuksien ja paikallisväestön maankäyttöoikeuksien toteutuminen. Maanhankinnassa on noudatettava paikallisia ja kansainvälisiä lakeja sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) maanhankintaohjeistusta.

Ministeri Haavisto kiitti Changemakerin kampanjassa mukana olleita ja lähetti terveisensä nuorille maailmanmuuttajille. Yritysvastuuseen liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia ja on hyvä, että niistä käydään aktiivista keskustelua. Ministeri kertoi, että valtionomistajaohjauksessa olevien yritysten toiminnan vastuullisuus on tärkeää valtiolle. Yritysvastuuseen liittyvät ongelmat tiedostetaan ja vastuullisuutta kehitetään.

Changemakerin Kaapparit kuriin! -kampanja käynnistyi huhtikuussa 2013. Reilun puolen vuoden aikana vetoomukseen kerättiin yhteensä 3528 nimeä. Kampanja näkyi lähes 20 paikkakunnalla ympäri Suomea. Suomalaisyritysten maakaappauskytkökset herättivät kansalaisissa huolta ja halun vaikuttaa.

Syksyn 2013 Changemaker-viikonlopussa kampanjaryhmä ja Changemakerin vapaaehtoiset tekivät omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille valtaistuimen. Istuimeen leikattiin lehdistä huolenaiheita tai toivomuksia, joihin ministerillä on vaikutusvaltaa ja joihin hänen toivotaan puuttuvan.

Changemaker toivoo, että näiden allekirjoitusten ja valtaistuimen saattelemana ministeri Haavisto rohkaistuu vaatimaan omistajaohjauksessa olevilta yrityksiltä vastuullisempaa maanhankintatoimintaa ja edellyttämään FAO:n julkaiseman maanhankintaohjeistuksen noudattamista.

Kiitos kaikille Kaapparit kuriin! -kampanjaan osallistuneille! Changemakerin ympäristöryhmä jatkaa kampanja-asian seuraamista ja vaikuttamistoimintaa ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi.