Lehtityökoulutuksessa tarinat ja haastattelut olivat pääroolissa

Globalistit 2016

Globalisti-lehden seuraavan numeron työstäminen aloitettiin lehtityökoulutuksella, jossa paneuduttiin haastatteluihin ja tarinalliseen journalismiin. Koulutuksen aikana mietittiin myös, mikä on se kuva maailmasta, jota Globalisti välittää, ja minkälaisen todellisuuden Globalisti luo. Esittelemme muutamia kouluttajien vinkkejä.

Globalistin päätoimittaja Saara-Maria Pulkkinen nosti esille sen, että toimittajalla on haastattelutilanteessa valtaa. Sitä valtaa tulee käyttää vastuullisesti. Jos haastateltava on kokenut politiikko, häntä ei tule päästää helpolla. Jos taas haastateltava on ensikertalainen, niin ei kuulu lytätä kaikella voimalla.

Haastattelijan tulee olla fiksu mutta pitää uskaltaa näyttää tyhmältä. Älä haastattele briljeerataksesi omilla taidoillasi, vaan saadaksesi esiin kiinnostavimmat puolet haastateltavasta. Hyvä valmistautuminen helpottaa hyvien jatkokysymysten tekemistä, ja sen hahmottamist, mitä saamasi vastaukset kertovat ja mitä eivät.

Haastattelutilanteessa voi käyttää nauhuria mutta se ei ole välttämätön. Haastateltava saa tarkistaa omat sitaattinsa, mutta älä anna journalistista päätösvaltaa haastateltavalle. Juttuun laitetaan vain kaikkein kiinnostavimmat kohdat sitaatteina. Näitä ja muita vinkkejä pääsee Globalistia tehdessä kokeilemaan käytännössä.

Jos kiinnostuit Globalisti-lehden tekemisestä, niin mukaan pääsee tulemalla toimituskunnan kokoukseen 27.2 kello 18 Changemakerin toimistolla, Eteläranta 8, Helsinki. Kannattaa myös liittyä Globalistin Facebook-ryhmään täällä ja sähköpostilistalle täällä.