Changemaker-viikonlopusta energiaa ja eväitä tulevaan

Changemaker-vapaaehtoiset ryhmäkuvassa

Syksyn 2017 Changemaker-viikonloppu järjestettiin kauniin vehreässä Poukaman leirikeskuksessa Iso-Valkeisen rannalla Kuopiossa. Ensimmäinen ilta oli täynnä hulinaa, huonejakoa ja tutustumista eri puolilta maata tulleisiin changemakereihin. Iltaan mahtui viikonlopun ohjelmaan perehtymistä, tutustumisleikkejä ja myöhemmin myös musiikkia ja muuta yhdessäoloa.

Lauantai oli koulutustentäyteinen päivä. Aamupäivällä Norjan Changemakerista vieraaksemme tullut Nora Anania Røde kertoi sisarverkoston veronkiertoa vastustaneesta Skatt 2.0. –kampanjasta, joka oli ollut menestys Norjassa. Samaan aikaan koordinaattori Jonas piti somepajaa. Lounaan jälkeen ohjelma jatkui rauhateemaisilla koulutuksilla, joita pitivät Silja Markkula Allianssista ja Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilö Tiina Taavitsainen. Itse olin Tiinan koulutuksessa, jossa käytiin erinomaista ja silmiä avaavaa keskustelua radikalisoitumisen syistä ja ehkäisystä sekä yksinäisten, radikalisoitumisvaarassa olevien nuorten tavoittamisen vaikeudesta.

Vapaaehtoisia pelaamassa lautapeliä

Elämä pelissä! KUA:n Pelissä Elämästä asetutaan radikalisoituvan nuoren asemaan.

Päivän viimeisen koulutuksen piti ruokaturva-asiantuntija Kaisa Karttunen. Teema on ajankohtainen, sillä se on Changemakerin vuoden 2018 kampanjateema. Karttusen luento piti kuulijat otteessaan ja herätti hyvää keskustelua esimerkiksi lihantuotannon kestävyydestä (tai kestämättömyydestä) maailmassa, jossa ruuantuotanto on puolitoistakertaistettava muutaman vuosikymmenen sisällä ja jossa kuitenkin viljelyskelpoinen pinta-ala on rajallinen. Osallistujat olisivat varmaan mielellään pitäneet Karttusen tentattavana pidempäänkin, mutta valitettavasti hänen oli mentävä ja meidän aloitettava jäsenkokous.

Kaisa Karttunen luennoimassa changemakereille

Vapaaehtoiset kuuntelivat keskittyneinä ruokaturva-asiantuntija Kaisa Karttusen luentoa.

Jäsenkokous oli perinteiseen yhdistystapaan pitkä ja vääntöä saatiin aikaiseksi erityisesti jäsenrekisteriä koskevasta sääntömuutoksesta. Tämä on tietenkin normaalia tilaisuudessa, jossa on koolla paljon vahvasti asioista mieltä olevia ihmisiä ja oli mukava nähdä, että uudetkin tyypit uskalsivat avata suunsa. Se kertoo omaa kieltään viikonlopun hyvästä ja turvallisesta ilmapiiristä. Kokouksen jälkeinen ilta sujui rennosti saunomisen ja elokuvan merkeissä.

Sunnuntaina pidettiin vielä teemaryhmien tapaamiset, joista itse olin pitämässä rauharyhmää. Ryhmässä tehtiin harjoitus ja käytiin erinomaista keskustelua tulevasta rauhanmateriaalista. Tämän jälkeen oli vuorossa Charlie’s Surfing Teamin vetämä taidetyöpaja, jonka osallistujat pääsivät itse kokoamaan taideteoksia yhdistelemällä erilaisia materiaaleja ja työkaluja. Samaan aikaan toisaalla pelattiin New Horizon –monikulttuurisuuspeliä. Näiden viimeisten ohjelmanumeroiden jälkeen oli vuorossa enää siivous, pakkaus, palautelomakkeet ja uusien ystävien ja ihanan viikonlopun hyvästeleminen. Emme kuitenkaan lähteneet leirikeskuksesta tyhjin käsin, vaan täynnä energiaa ja inspiraatiota jatkaa työtä oikeudenmukaisuuden, kestävän tulevaisuuden ja rauhan puolesta.

Vapaaehtoisia ulkona kesken tutustumisleikin

Tässä leikissä on puhuminen kielletty! Ja silti piti osata asettua riviin tietyssä järjestyksessä.

Minulle tämä oli ensimmäinen Changemaker-viikonloppu. Päällimmäisiksi muistoiksi viikonlopusta jäi välitön tunnelma, mukavat ihmiset, turvallinen ja kunnioittava ilmapiiri osallistujien välillä, herkullinen vegaaniruoka (josta kuuluu kiitos Poukaman henkilökunnalle!) ja erittäin mielenkiintoinen ja huolella valmisteltu ohjelma. Koulutuksista todella oppi uutta, viikonlopun ohjelma sujui aikataulussa ja merkittäviltä ongelmilta säästyttiin. Tunsin saaneeni Changemaker-viikonlopusta eväitä tulevaan toimintaan tässä järjestössä ja uskon muiden osallistujien kokeneen samoin. Parasta oli kuitenkin päästä tutustumaan niin moniin upeisiin, samoja arvoja ja tavoitteita tärkeinä pitäviin tyyppeihin.

Kiitos teille kaikille mukana olleille ihanasta viikonlopusta minun ja koko Changemaker-toimiston puolesta! Mennään yhdessä kohti tulevaa vuotta, ruokaturva-kampanjaa ja kaikkia uusia haasteita ja mahdollisuuksia, joita edessä on!

Vapaaehtoisia pohtimassa rauhantavoitteita

Vapaaehtoisia pohtimassa harjoitetta, jossa rauhan tavoitteet asetetaan tärkeysjärjestykseen