Kuopion Changemaker-viikonlopussa tehtiin TikTok-videoita ja opittiin globaalin etelän velasta

Kuvassa Changemaker-viikonlopun osallistujat leirikeskuksen edessä Changemaker-kyltin kanssa.

Changemaker-viikonloppua vietettiin tänä syksynä Kuopiossa Poukaman leirikeskuksessa 7.-9. lokakuuta. Viikonloppuun sisältyi niin kiinnostavia koulutuksia ja työpajoja kuin saunomista ja hyvää ruokaakin!

Koulutuksissa opittiin vaikuttamisen eri menetelmistä

Changemaker-viikonlopun teemana oli tänä syksynä vaikuttamisen monet keinot. Viikonloppuna opittiin mm. vaikuttavista tempauksista Kuopion Elokapinan johdolla ja TikTok-vaikuttamista Hannes Lindmanin opastuksella. Lisäksi suunniteltiin konkreettisia vaikuttamisen menetelmiä meneillään olevaan Ei kestä! -kampanjaan

Ihmisiä luentosalissa kuuntelemassa Elokapinan työpajaa vaikuttavista tempauksista.

Kuopion Elokapina vierailu Changemaker-viikonlopussa ja kertoi omasta toiminnastaan sekä vaikuttavien tempausten järjestämisestä.

Mukana viikonlopussa oli myös katsaus Changemakerin aiempaan kampanjateemaan kehitysmaiden velkataakkaan. Itä-Suomen yliopiston tutkija Teppo Eskelinen koulutti changemakereitä kehitysmaiden velasta ja siihen liittyvistä rakenteellisista vinoumista. Changemaker on kampanjoinut velkateemasta viimeksi vuonna 2011.

Luonnollisesti koulutusten ja työpajojen lisäksi viikonlopussa oli myös paljon vapaa-aikaa, jota käytettiin mm. Bonanza-lautapelin ympärillä, ja upealla rantasaunalla. Luonnon keskellä sijaitseva leirikeskus tarjosi myös oivan mahdollisuuden rauhoittua metsän siimeksessä.

Nuoria pöydän ympärillä keskustelemassa.

Viikonlopun monissa työpajoissa päästiin myös itse suunnittelemaan Changemakerin vaikuttamistoimintaa.

Jäsenkokous valitsi uuden tiimin vuodelle 2023 ja päätti uudistaa Changemakerin vuosikiertoa

Viikonloppuna järjestettiin perinteiden mukaisesti jäsenkokous, joka on Changemakerin ylin päättävä elin. Kokousta johti Changemakerin puheenjohtaja Joanna Slama. Kokouksen isoimpia päätöksiä oli ensi vuoden tiimin valinta sekä Changemakerin uuden vuosikierron päättäminen. Changemakerin tiimin puheenjohtajaksi valittiin Pirjo Mäkelä ja varapuheenjohtajaksi Lauri Heikkinen. Muihin tehtäviin tiimiin valittiin Mirka Utukka, Aino Vihonen, Aino Saukkokoski ja Liselle Härm.

Tarve muuttaa Changemakerin kampanjan vuosikiertoa oli noussut jäsenistöltä jo aiemmin ja vaihtoehtoja on suunniteltu viime vuodesta asti. Nykyinen vuosikierron malli, jossa kampanjateema valitaan keväisin koettiin raskaaksi, sillä kampanjan suunnitteluaika on pitkä ja teemaa valitsemassa olevat pääsevät toteuttamana kampanjaa vasta seuraavana vuonna.

Muutosta valmistellut työryhmä oli tuonut jäsenkokoukselle kolme eri vaihtoehtoa, joista jäsenistö äänesti. Mallit herättivät vilkasta keskustelua. Lopulta jäsenkokous äänesti mallia, jossa kampanja muutetaan vaikuttamistoiminnan teemaksi ja se valitaan kevään sijaan syksyllä samaan aikaan kuin tulevan vuoden tiimi. Vaikuttamistoiminnan teeman ero kampanjaan on se, että se on laajempi ja sallii vapaammin erilaisen vaikuttamisen teeman ympärillä.

Changemakereita istumassa jäsenkokouksessa. Yksi pitää puheenvuoroa ja elehtii käsillään.

Jäsenkokouksen keskustelu Changemakerin vuosikierron muutoksesta herätti vilkasta keskustelua.

Koko jäsenkokouksen pöytäkirjan pääset lukemaan täältä, sitten kun pöytäkirjan tarkastajat ovat saaneet sen tarkastettua.

Seuraavan kerran Changemaker-viikonloppua vietetään 14.-16.4.2023 Paltamossa. Pistä viikonloppu jo nyt kalenteriin!

Nuori piirtämässä maapalloa isolle paperille

Viikonlopun työpajoissa opittiin myös journalismilla vaikuttamisesta ja hahmoteltiin sellaisia uutisia, joita itse haluaisi lukea.