Helppo kampanjaidea paikallisryhmille: toivo reiluja tuotteita lähikauppaasi!

Toivomusten ohella hyvä kirje sisältää myös ruusuja

Changemaker on aikaisemmin kampanjoinut kestävän kalastuksen puolesta sekä osallistunut myös eurooppalaiseen Make Chocolate Fair -liikkeeseen. Talousryhmämme on puolestaan ollut mukana toivomassa reiluutta julkisiin hankintoihin. Näistä inspiroituneena Jyväskylän paikallisryhmä ideoi ja toteutti loka-marraskuussa pienen paikallisen kirjekampanjan, jolla lähiseudun kauppoihin toivottiin lisää eettisesti kestävän MSC-sertifioidun kalan sekä Reilun kaupan suklaan valikoimia. Tempaus on helposti kopioitavissa myös muille paikallisryhmille, eikä vaadi paljon vaivaa. Jos innostuitte ajatuksesta, tehkää näin:

  1. Listatkaa lähialueen kaupat ja päättäkää keskenänne, kuka käy missäkin. Käykää katsomassa, onko tarjolla reilua suklaata ja löytyykö kalatuotteista (sekä pakasteet että säilykkeet) tätä kestävää kalastusta osoittavaa sertifikaattia. Tehkää pienet muistiinpanot.
  2. Kootkaa löydöksenne yhteen ja katsokaa, onko jossain tietyssä tuotteessa paljon puutteita: esimerkiksi reilu suklaa puuttuu kokonaan monista kaupoista. Jos jonkin kaupan valikoimat ovat poikkeuksellisen hyvät, siitä kannattaa myös antaa kehuja!
  3. Kirjoittakaa kaupoille kirjeet. Jos valikoimat ovat kaikissa niissä suunnilleen samanlaiset, voitte käyttää niille yhteistä kirjepohjaa, mutta paras lopputulos on, jos kirjoitatte yksilöllisesti jokaiselle. Mallia voitte katsoa alla olevasta Jyväskylän ryhmän kirjeestä tai kirjoittaa miten tahansa, mikä tuntuu omalle ryhmällenne luontevimmalta.
  4. Tulostakaa kirjeenne ja postittakaa ne! Sähköpostilla asiat hoituvat kätevästi, mutta valtaisan informaatiotulvan aikakaudella voi olla erilaista ja virkistävää saada perinteinen kirjekin. Muistakaa, että voitte etukäteen pyytää tähän taloudellista tukea Changemakerin toimistolta.
  5. Riemuitkaa hyvästä kampanjasta ja pitäkää silmällä, ilmestyykö toivomianne tuotteita valikoimiin!

Jyväskylän ryhmän lähettämän kirjeen voitte lukea tästä.