Changemaker juhlisti 15-vuotista taivaltaan

Changemakerin vuosi 2019 huipentui 14.12. Helsingissä järjestettyihin 15-vuotisjuhliin. Juhlapäivän ohjelmaan kuului iltapäivällä pidetty paneelikeskustelu nuorten osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista yhteiskunnassa sekä iltajuhla.

Panelistit: nuoret haluavat vaikuttaa aidosti

Paneelikeskustelussa nuorten osallisuudesta olivat keskustelemassa ilmastoaktivisti Aino Falenius, viestinnän asiantuntija Minna Havunen, nuori eduskunta- ja eurovaaliehdokas Ajak Majok ja Changemakerin vuoden 2020 puheenjohtaja Petteri Näreikkö. Paneelissa pohdittiin mm. miksi kukin heistä on lähtenyt mukaan vaikuttamistoimintaan, miten nuorten osallisuutta voitaisiin lisätä ja miten jokainen voisi löytää itselleen sopivan vaikuttamisen kanavan ja tavan.

Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että nuoret haluavat vaikuttaa aidosti sekä oman arkiympäristönsä asioihin, esimerkiksi koulussa ja harrastuksissa siihen, millaiset tilat ovat tai millaista toimintaa järjestetään, mutta myös laajemmin yhteiskunnallisesti, esimerkiksi ilmastokysymyksissä. He myös haluavat tulla aidosti kuulluiksi ja olla mukana päätöksenteossa, ei vain näennäisesti tai kutsuttuina mukaan seuraamaan.

Yhtenä keinona päästä vaikuttamaan nähtiin juurikin järjestötoiminta ja ruohonjuuritason aktivismi. Vaikka päätöksenteko viime kädessä tapahtuu usein eduskunnassa ja lainsäädännön kautta, asiat eivät politiikassa muutu, jollei joku vaadi muutoksia. Juuri asioiden esille nostaminen ja muutosten vaatiminen ovat aktivistien tärkeä tehtävä.

Kampanja-asuja ja kunniamainintoja iltajuhlassa

Juhlapäivä huipentui iltajuhlaan, jossa muisteltiin Changemakerin 15-vuotista taivalta puhein ja erilaisin esityksin. Suurimmat naurut ja aplodit illan aikana sai vanhojen kampanja-asujen muotinäytös, jossa nähtiin sekä klassisia ja aina muodikkaita värivalintoja että kantaaottavia asukokonaisuuksia vankipuvusta rauhankyyhkyyn ja tomaateista tonnikalaan. Iltaan mahtui myös useita musiikkiesityksiä, jotka saivat yleisön useamman kerran liittymään mukaan lauluun.

Juhlan tunnelma oli lämmin ja välitön. Suurta iloa toivat paitsi kohtaamiset jo vanhojen tuttujen kanssa, myös mahdollisuus tutustua eri aikoina verkostossa toimineisiin. Yksi illan hiteistä oli myös valokuvausseinä, jossa sai osallistua juhlavuoden #LupaanVaadinVaikutan -kampanjaan.

Koska Changemaker ei toimisi ilman innostuneita ja sitoutuneita vapaaehtoisia, juhlan aikana haluttiin myös palkita muutamia omalla esimerkillään muita kannustaneita henkilöitä ja ansioituneita paikallisryhmiä. Kunniamaininnat aktiivisesta toiminnasta ja hyvästä yhteishengestä saivat Espoon ja Jyväskylän paikallisryhmät. Verkoston kunniajäsenyydet annettiin puolestaan verkoston hengennostattajana ja lukuisten kampanjalaulujen tekijänä tutuksi tulleelle Ulla-Sisko Jauhiaiselle, lähes kaikissa verkoston toimintamuodoissa vuosien varrella mukana olleelle Tytti Matsiselle sekä Changemakerin ensimmäiselle puheenjohtajalle Elina Tyynelälle.

Kiitos verkoston menestyksestä ja huikeasta 15 vuoden matkasta kuuluu kuitenkin aivan kaikille jossakin vaiheessa taivalta toiminnassa mukana olleille! Tästä on hyvä jatkaa seuraavalle vuosikymmenelle ja kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa.

Paneelin kuva: Helmi Saksholm, juhlan kuvat: Tatu Blomqvist

PS. Jos et enää koe itseäsi aktiivijäseneksi mutta verkosto on sinulle edelleen läheinen ja haluat pysyä kuulolla sen tärkeimmistä vaiheista sekä saada kutsun seuraaviin isompiin juhliin, kannattaa liittyä Changementor-rekisteriin eli Changemakerin alumniksi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).