Täyskäännös Tromssassa: Iina ja Tiina Norjan Changemakerin vieraina SNU:ssa

Kaukana pohjoisessa, sumuisten vuorten keskellä sijaitsee pieni puutalokaupunki. Joku voisi sanoa sen olevan todella kaukana tai vähintäänkin syrjässä; bussimatka Oslosta Tromssaan kestää 48 tuntia. Juhannuksen jälkeisellä viikolla Tromssaan oli kokoontunut yli sata norjalaista Changemakeria jokavuotiseen kesäkoulutukseensa SommerSNU:hun. Heidän iloiseen joukkoonsa oli kutsuttu myös kaksi suomalaista. Tänä vuonna delegaatio saatiin kuin saatiinkin kokoon, ja me allekirjoittaneet matkustimme kohti Tromssan yötöntä yötä.

Viikkoon mahtui paljon erilaista ohjelmaa, mutta norjalainen energisyys kantoi läpi toiminnantäyteisten leiripäivien. Valveutuneiden Changemaker-nuorten tiedonjanoa tyydyttämään oli rakennettu läpi viikon kestävät työpajat, joiden teemat liittyvät muun muassa patenttien vaikutus kehitysmaissa, norjalainen ilmastopolitiikka sekä ihmisoikeudet maailmassa. Me osallistuimme kolmeen pääteemaan jaettuun patenttityöpajaan. Korkeatasoisten puhujien esitelmät käsittelivät norjalaista ja kansainvälistä patenttilainsäädäntöä, lääkkeiden patentoimista sekä kasveja ja eläimiä koskevia patentteja. Unohduksiin ei jäänyt myöskään vanha kunnon TRIPS.

Globaaleihin aiheisiin keskittyneen sisällön vastapainoksi SNU tarjosi runsain mitoin aktiivista puuhastelua ja hauskanpitoa norjalaiseen tapaan. Iltojen ratoksi oli suunniteltu muun muassa juhannusjuhlat kokkoineen, iltakirkko, kirjailijavierailu, lahjakkaiden norjalaisten lavashow sekä jokailtainen reilu kärsäkahvila. Isosisaremme otti vieraansa erittäin hyvin vastaan. Meidät toivotettiin tervetulleiksi osallistumaan niin poliittisiin keskusteluihin kuin rennompaankin ohjelmaan. Tulkit olivat rinnallamme myös vapaa-ajan ohjelmissa, jotta saisimme leiristä kaiken mahdollisen irti. Norjalainen ilo ja hyvä tunnelma ei voinut olla tarttumatta.

p6231362Poliittinen vaikuttaminen on tärkeä osa Changemakeriä ja tämä näkyi myös sisällössä. Mukaan oli kutsuttu alustajia niin ulkopoliittisesta virkamiehistöstä kuin kehitysyhteistyön saralta. Mielenkiintoinen osa ohjelmaa oli myös laajan puoluekentän nuorisoedustajien kutsuminen keskusteluun Norjan ilmastopolitiikasta. SNU:n poliittinen osa huipentui teorian soveltamiseen käytäntöön torstaisessa tempauksessa. Norjan Changemakerin velkaryhmän vuoden aikana ahkerasti valmistelema kampanja sai loistavan startin energisessä tapahtumassa Tromssan keskustassa. Changemaker vaatii Norjan hallitusta käymään läpi epädemokraattisille hallituksille myöntämiään lainoja ja poistamaan kaikki epäoikeudenmukaiset velat. Tukea vaateelle haetaan kansalaisten allekirjoituksilla, joita muutaman tunnin aikana Tromssassa kerättiin uskomattomat 700.

Mitä me sitten opimme Norjassa? Aktiivisen ja poliittisesti merkittävän toiminnan aikaansaaminen ei vaadi mahdottomia. Omistautuminen ja ilo kantavat pitkälle. Toiminnan varman pohjan muodostavat vahvat paikallisryhmät, poliittiset teemaryhmät ja asialleen omistautunut sentralstyret (=tiimi). Usko omiin kykyihin ja luovuuteen saa kukoistaa Norjan Changemakerissa, eikä tulevaisuuden suhteen ole mitään epäilyksiä: Totta kai me voimme muuttaa maailman!

Tiina Keinänen ja Iina Jokilaakso