Changemaker-viikonlopussa opittiin rauhanrakentamisesta

Changemaker-viikonlopun osallistujat yhteiskuvassa opiston pihalla.
Changemaker-viikonloppua vietettiin tänä keväänä Paltamossa Kainuun opistolla 14.-16. huhtikuuta. Viikonloppuun sisältyi niin kiinnostavia koulutuksia ja työpajoja kuin saunomista ja hyvää ruokaakin!

Changemaker-viikonloppua vietettiin keväisissä tunnelmissa Kainuun opistolla Paltamossa.

Viikonlopun teemana oli rauhaa rakentamassa ja viikonlopussa opittiinkin rauhasta monesta eri näkökulmasta.

Työpajoissa opittiin mm. YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmasta ja päästiin toteuttamaan rauhanneuvottelusimulaatio. Opettajat ilman rajoja -verkoston vapaaehtoinen taas kertoi OIR:n toiminnasta ja veti työpajassaan harjoituksen, jossa leiriläiset pääsivät pohtimaan rakenteellisen syrjinnän ongelmia ja niiden lähtökohtia. Näiden lisäksi toiminnallisissa työpajoissa saatiin Kainuun Martoilta vinkkejä vaatteiden huoltoon ja korjaamiseen ja päästiin leipomaan vegaanisia banaanileipiä.

Lauantai-iltana opiston auditorio muuttui elokuvasaliksi, kun viikonlopussa katsottiin Somalian rauhanneuvotteluista kertova Yhden miehen rauha -dokumentti. Vaikuttavan dokumentin jälkeen keskusteltiin tarinan herättämistä ajatuksista ja rauhanneuvotteluiden vaikeudesta ja vaikeista kysymyksistä.

Matias ja Mohammed kertomassa 2250-päätöslauselmasta.

Ennen rauhanneuvottelusimulaation toteuttamista perehdyttiin YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus päätöslauselmaan Mohammedin ja Matiaksen johdolla.

Mielenkiintoisen ohjelman ja rennon vapaa-ajan vieton lisäksi viikonlopussa pidettiin Changemakerin sääntömääräinen jäsenkokous. Jäsenkokouksessa päätettiin mm. sääntömuutoksista, hyväksyttiin edellisen vuoden toimintakertomus sekä päätettiin tulevan syksyn vaikuttamistoiminnasta. Jäsenkokous päätti, että syksylle ei valita yhtä vaikuttamistyön teemaa, vaan keskitytään ns. reaktiiviseen vaikuttamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että verkosto pyrkii syksyllä reagoimaan ajankohtaisiin aiheisiin ja nostamaan erityisesti sellaisia globaaliin oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä, jotka meinaavat jäädä julkisessa keskustelussa muiden asioiden varjoon.

Lisäksi jäsenkokouksessa päätettiin uudistaa Changemakerin yhdenvertaisuusohje. Jäsenistö pääsee kommentoimaan ohjetta 16.5. asti Changemakerin Discordissa (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Jäsenkokouksen pöytäkirjan löydät täältä.