Historian ensimmäisessä kansainvälisen Changemaker-verkoston tapaamisessa

Changemaker-verkoston koordinaattori Kaarina Määttä ja Jyväskylän paikallisryhmän jäsen Liisa Karvonen osallistuivat Norjassa kansainvälisen Changemaker-verkoston kokoukseen ja Norjan Changemakerin viikonlopputapahtumaan 10.–14.2.2010.

Keskiviikkona 10.2. Oslossa järjestetty kansainvälisen Changemakerin-verkoston tapaaminen oli historian ensimmäinen. Kokoukseen osallistui Suomen edustajien lisäksi, Norjan Changemakerin kaksi edustajaa, sekä edustajia Keniasta ja Islannista. Tapaaminen oli todella mielenkiintoinen, keskustelua käytiin verkoston kansainvälisistä tavoitteista, periaatteista, rahoituksesta, suhteista taustajärjestöihin, esim. NCA, verkoston nimestä ja logosta. Mietimme myös kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä – erilaisten tapaamisten järjestämiseen ja yhteydenpitoon oli kiinnostusta kaikilla.

Norjan valtakunnallinen Changemeker viikonlopputapahtuma SNU järjestettiin Molden lähellä Fränassa, viikonloppuun osallistui noin 100 verkoston jäsentä. Matkustimme koko torstaipäivän bussissa yhdessä muiden vieraiden ja norjalaisten changemakereiden kanssa Oslosta Fränaan. Perjantaina ennen viikonlopputapahtuman alkamista Norjan Changemakerin paikallisryhmät tapasivat toisiaan, minkä aikana meillä ja muilla kansainvälisillä vierailla oli mahdollisuus tutustua Moldeen.

Viikonlopun ohjelma alkoi Fränan ja Molden paikallisryhmien hienoilla avajaisesityksillä ja illan aikana pääsimme tutustumaan toisiimme. Lauantaina oli järjestetty mielenkiintoinen paneelikeskustelu, missä oli norjalaisten puolueiden, sekä Changemakerin edustaja. Keskustelua käytiin välillä kiivaaseenkin tahtiin mm. ilmastonmuutoksesta. Päivän aikana järjestettiin poliittiset ja luovat työpajat, itse osallistuin kenialaisten vieraiden järjestämään ilmastonmuutos-työpajaan, jossa he kertoivat tämän hetken tilanteesta Keniassa. Luovien työpajojen ohjaajina toimivat Fränan ja Molden nuoret, työpajoissa oli monia vaihtoehtoja, kuten tanssi ja korttitemput. Illalla oli upea juhlaillallinen, minkä jälkeen oli järjestettynä Avoin lava, missä nähtiin hienoja musiikki-, tanssi- ja muita esityksiä.

Sunnuntaina aamusta kerroin norjalaisille Suomen Changemakerin toiminnasta ja kampanjoista, myös Islanti ja Kenia kertoivat verkostoidensa tämän hetken tilanteesta. Sunnuntaina järjestettiin poliittisia työpajoja, itse osallistuin työpajaan, missä kerrottiin todella monipuolisesti ja tarkasti maailman velkatilanteesta.

Matkan aikana saimme kuulla Norjan Changemaker-verkoston kuulumisia, ja saimme hyviä ideoita Suomen Changemaker-verkoston toiminnan ja viikonloppujen kehittämiseksi ja järjestämiseksi. Norjan Changemakerin jäsenet olivat todella kiinnostuneita Suomen Changemakerin toiminnasta ja kampanjoista. Kansainvälinen tapaaminen innosti kehittämään verkoston toimintaa, niin että haave suuresta globaalisti kattavasta verkostosta olisi mahdollinen.