Yhteinen pallo – opas kriittiseen globaalikasvatukseen julkaistu

Yhteinen pallo -oppaan kansi, jossa on maapallo suurennuslasin alla.

Uusi Globaalikasvatusmateriaali tarjoaa kriittistä näkökulmaa kehityskeskusteluun 

Intersektionaalisuus, dekolonialismi ja etuoikeuksien tunnistaminen. Nämä ovat kaikki ilmiöitä, jotka ovat viime vuosina muuttaneet tapaamme keskustella sekä ymmärtää eri taustoista tulevien ihmisten kokemuksia ja elämiä. Changemakerin uusi globaalikasvatusmateriaali pyrkii tuomaan kriittistä näkökulmaa myös globaalikasvatukseen. 

Changemakerin uusi Yhteinen pallo – opas kriittiseen globaalikasvatukseen on koottu verkoston vapaaehtoisten voimin. Oppaassa esitellään kriittistä globaalikasvatusta esimerkkien ja harjoitteiden avulla ja pohditaan esimerkiksi etuoikeutta, yhteiskunnallisia rakenteita, kuvia ja narratiiveja elämästä eri puolilla maailmaa ja valkoista pelastajuutta. 

Kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea puheenvuoro – keskustelunavaus, jolla on tarkoitus herätellä ihmisiä ajattelemaan. Samalla kuitenkin materiaalin työryhmä tunnustaa itsekin katsovansa asiaa omasta näkökulmastaan, eikä väitä esiintyvänsä aiheen auktoriteettina.

Työryhmässä mukana ollut Sanna kertoo prosessista:

“Globaalinkasvatuksen oppaan teko oli yksi vuoden 2021 mielenkiintoisimpia ja mukavimpia projekteja jossa olin mukana. Materiaalin työryhmässä oli mahdollisuus keskustella oppaan aiheista monipuolisesti ja verkostoitua muiden verkoston jäsenten kanssa. Oppaan tekoon sain osallistua juuri niin kuin itselle parhaaksi sopi ja saimme käyttää hyväksi ryhmämme moninaista osaamista ja tietotaitoa.

Tämän oppaan teko prosessi todistaa mielestäni vahvasti sitä miten jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa ja saada äänemme kuuluviin. Oppaan teon parhaimpiin puoliin kuului se, että se antoi mahdollisuuden kohdata muita ja kokea kuuluvansa johonkin, mikä näin koronan aikana on ollut haasteellista.”

Materiaalin pdf-versio on saatavilla Changemakerin nettisivuilla suomeksi ja ruotsiksi. Materiaalia voi myös tilata verkostolta materiaalitilauslomakkeella.

Yhteinen pallo -opas nettisivuilla (linkki aukeaa uuteen välilehteen).