Changemakerin puheenjohtaja Joanna mukana COP27 ilmastokokouksessa

Changemakerin puheenjohtaja Joanna Slama osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan COP27 ilmastokokoukseen osana Luterilaisen Maailmanliiton (LML) nuorisodelegaatiota.

COP27 on YK:n ilmastokokous, jossa maailman johtajat kokoontuvat keskustelemaan toimenpiteistä ilmastokriisin päihittämiseksi. Päättäjien ja ministerien lisäksi mukana on ilmastoaktivisteja, sekä yritysten ja kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Tänä vuonna ilmastokokous seuraa historiallisen kuumaa vuotta. Ilmastokriisin seuraukset ovat jo arkipäivää ympäri maailmaa. Itä-Afrikka kärsii historiallisen pahasta kuivuudesta ja sen aiheuttamasta nälästä, kolmasosa Pakistanista jäi tulvan alle ja Euroopassa koettiin kuumin kesä 500 vuoteen. Päättäjiltä kaivataan tiukkoja ilmastotekoja sekä toimia ilmastokriisin seurauksiin sopeutumisen tukemiseksi. YK:n pääsihteeri António Guterres varoitti päättäjiä kokouksen alkaessa, että taistelu ilmastonmuutosta vastaan tullaan voittamaan tai häviämään tällä vuosikymmenellä.

Yksi kokouksen suurista puheenaiheista on kansainvälinen ilmastorahoitus. Ilmastokriisin seurauksista eniten vastuussa olevien rikkaisen länsimaiden tulisi olla valmiita maksamaan korvauksia ja sopeutumistukea globaalin etelän valtioille, jotka kärsivät ilmastokriisin seurauksista kaikista eniten. Lupauksista huolimatta rahoitus on laahannut perässä jo vuosia.

Joanna nostaa esille myös, että erityisen merkityksellistä tässä ilmastokokouksessa on myös Afrikan maiden osallistuminen kattavasti. Globaalin etelän äänen kuuluminen ja kuunteleminen entistä enemmän korostaa toivottavasti, kuinka tärkeistä päätöksistä on kyse.

”Minun viestini kokoukselle ja kaikille sinne osallistuville päättäjille, poliitikoille ja sidosryhmille on, että me tarvitsemme enemmän toimia ja aiemmin tehdyt lupaukset tulee täyttää!” Joanna sanoo.