Changemakerina Virossa

Lähdin Changemakerin edustajana kesäiselle reissulle Viroon, tarkoituksena viettää tovi kehitysyhteistyöjärjestö Mondon kesäkoulussa ja kertoa Changemakerin toiminnasta. Männisalu-nimisessä leirikeskuksessa, Tallinnan lähistöllä oli paikalla järjestön työntekijöitä, opettajia sekä nuoria, ja muutaman päivän pituisen leirin teemana oli kansainvälisyyskasvatus.

Lähdin matkaan CM-materiaalikassin kera tietämättä tehtävästäni juuri muuta kuin sen, kenen kyydissä minun olisi määrä päästä leirikeskukseen. Loppu hoitui onneksi sujuvasti perillä. Ensisijaisesti vierailuni tarkoitus oli esitellä Changemakerin käytännön vaikutustyötä ja kertoa miten kampanjoimme; suurin osa paikalla olevista nuorista oli Mondossa toimivan elokuvakerhon jäseniä, ja kerhon toimintaa organisoiva työntekijä toivoi, että kantaaottavien elokuvien katsomisen lisäksi nuoret aktivoituisivat myös toimimaan asioiden puolesta. Tehtäväni oli siis kertoa esimerkkejä siitä, millä tavoilla voisi toimia ja välittää ideoita ja käytännön vinkkejä.

uusi t-paitaOsallistuin myös leirin viimeiseen suureen ohjelmanumeroon, joka oli lähiympäristössä tapahtuva polku/suunnistus. Olin rastilla lähikaupan edessä, missä oli tarkoitus materiaalia hyödyntäen toteuttaa Reilun kaupan tempaus. Ryhmät olivat luovia ja aktiivisia ja tarttuivat heti toimeen; kuvista löytyy pari esimerkkiä! Aluksi oli tarkoitus, että minä voisin auttaa ideoimisessa, mutta lopulta sitä ei laisinkaan tarvittu vaan saatoin keskittyä valokuvaamiseen.

Reissusta sain mahtavan kokemuksen järjestöjen välisestä yhteistyöstä, ja opin kertomaan toiminnastamme englanniksi – mikä reilu kauppa 4ei ollut aluksi kovin helppoa koska se vaatii jonkin verran erikoissanastoa. Sain myös uusia tuttavuuksia ja oivalluksen siitä, kuinka hyvä järjestö Changemaker on toimia. Virossa vastaava järjestötoiminta on vielä enemmän alkutaipaleellaan, ja esimerkiksi tempauksien toteuttamisesta puhuessamme tuli selvästi esiin, kuinka paljon helpompaa se on meille, joilla on takanamme laaja verkosto ja Kirkon Ulkomaanapu, ja rinnallamme monia samoilla asioilla olevia järjestöjä, joiden kanssa tehdä yhteistyötä.

Piia Rytilä