Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa – Changemaker viikon sijaislakossa

71 päivää nälkälakossa olleet kaksi afgaanimiestä ovat päättäneet lopettaa lakkonsa. Toinen miehistä palasi maanantain ja tiistain välisenä yönä Oulusta, jossa hän oli tapaamassa Kidutettujen kuntoutuskeskuksen lääkäriä. He tulevat jatkamaan protestiaan telttailemalla samassa paikassa Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi.

”Kaikki ihmiset, jotka auttoivat ja puolustivat meitä, antoivat meille toivoa”, miehet kertovat. ”Olemme päättäneet odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua: jos se on kielteinen, aloitamme uuden nälkälakon jossa emme syö emmekä juo”, miehet sanovat.

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjestää Kansalaistorilla 21. marraskuuta lähtien viikon mittaisen tukitapahtuman. Tapahtumassa on päiväsaikaan kello 9-20 ihmisiä sijaisnälkälakossa. Yksi sijaisnälkälakon osallistujista on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Tapahtuma tukee miesten kamppailua suojelun saamiseksi Suomesta ja vastustaa käännytyksiä Afganistaniin.

Changemakerin teltassa on mahdollista ilmaista tukensa miehille allekirjoittamalla vieraskirjaan. Vieraskirja avataan pian myös nettipohjaisena Kirkon Ulkomaanavun sivuilla ja Facebookissa. Teltalle toivotaan asiasta kiinnostuneita kävijöitä.

Turvapaikanhakijoiden nälkälakko nosti turvapaikkapolitiikan epäkohdat esiin suurelle yleisölle. Maahanmuuttoviraston käännytyspäätökset saavat lainvoiman, jos oikeus hylkää valitukset. Miehet uskovat tulevansa tapetuiksi, mikäli heidät palautetaan Afganistaniin. He ovat olleet vuosikausia paossa Afganistanista.

Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto vaativat 21. syyskuuta sisäministeri Päivi Räsästä ottamaan kantaa siihen, miten turvapaikkapolitiikan epäkohtia tullaan korjaamaan. Sadat papit osoittivat 2. lokakuuta tukensa nälkälakkolaisille. Torikokous-aktiivien adressi 25. lokakuuta keräsi lyhyessä ajassa yli 400 nimeä vastustamaan maahanmuuttoviraston päätöstä palauttaa turvapaikanhakijoita maahan, joissa heitä on vainottu ja kidutettu. 9. marraskuuta lähes neljäkymmentä kirkolliskokousedustajaa vetosi miesten tilanteen puolesta.

31 tutkijaa vaati 15. marraskuuta kannanotossaan, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvan varmistamiseksi tulee kansainvälisen suojelun tiukka tulkinta arvioida Suomessa uudelleen. Samana päivänä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen otti kantaa nälkälakkoon. Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta tahoa ilmaisivat 19. marraskuuta huolensa nälkälakosta.

Changemaker kampanjoi Kansalaistorilla sijaisnälkälakossa viikon ajan 21.-27.11.2012. Lakko polkaistiin käyntiin keskiviikkoaamuna. Viikon aikana apua tarvitaan sekä teltan pystytykseen päivittäin klo 8.30 että purkuun klo 20. Voit pistäytyä teltalle kirjoittamaan miesten vieraskirjaan tai osallistua itse kampanjaan nälkälakkolaisena yhden tai useamman päivän ajan. Tämä tarkoittaa mehulla, vedellä ja mehukeitoilla elämistä 11 tunnin ajan.

Voit jättää tukiterveisesi myös sijaisnälkälakon Facebook-tapahtumaan.