Kivaa pitää olla – ja olikin

Kuulumiset Changemaker-koulutusviikonlopusta, 18.-20.8.2006, Kunstenniemen leirikeskus, Rymättylä

Hartaasti odotettu vuoden toinen Changemaker-koulutusviikonloppu järjestettiin Turun saaristossa, Turun seurakuntayhtymän omistamassa Kunstenniemessä elokuun 18.-20. päivä. Paikalla oli 32 changemakeria helsinkiläisistä muoniolaiseen, uteliaasta tulokkaasta karaistuneeseen kampanjakonkariin. Ensimmäistä kertaa joukossa oli myös ulkomaisia tähtiä: Markus Nilsen ja Elisabeth Rotevatn Norjan Changemakerista. Yhdistävänä tekijänä kaikilla oli halu tietää, kuinka maailmasta voisi tehdä oikeudenmukaisen – ja tahto tehdä jotain sen eteen!

Aloitimme perjantai-iltana tutustumalla luonnonkauniiseen leirialueeseen ja tietysti toisiimme reilun kaupan iltakahvilassa, jonka vapaaehtoiset changemakerit majoitusrakennukseemme loihtivat. Uusi koordinaattori Kaarina esitteli Suomen Changemakeria, Markus ja Elisabeth puolestaan kertoivat, kuinka asiat Norjan Changemakerissa on nähty parhaaksi tehdä. ”Toiminnalla täytyy olla päämäärä ja kampanjoilla yksinkertainen viesti. On tärkeää, että maailman vääryyksistä puhuttaessa kerrotaan ihmisille myös, kuinka niihin voi vaikuttaa, muuten heille tulee vain paha mieli. Ja vaikka asiat ovat vakavia, ne voi tuoda esiin hauskalla tavalla. Tuskin jaksaisimme kampanjoida, ellei se olisi kivaa”, painottivat Markus ja Elisabeth.

Lauantaina ohjelmassa oli paljon tiukkaa asiaa. Aamupäiväksi vieraaksemme saapui arkkipiispa Jukka Paarma. Keskustelimme Kirkkojen Maailmanneuvoston Agape-asiakirjasta, jossa kirkot esittävät huolensa maailmantalouden rakenteista ja esittävät ehdotuksia oikeudenmukaisemman globalisaation aikaansaamiseksi. Keskustelu oli pitkä ja antoisa. Arkkipiispa puhui kirkon ja yksittäisten kristittyjen vastuusta maailmassa ja myös mm. siitä, kuinka kohdata kritiikki, joka omiin mielipiteisiin kohdistuu. Hän sanoi olevansa kiitollinen siitä, että Changemakerin kaltainen verkosto on syntynyt ja antoi varauksettoman tukensa tempauksille, jos niitä tulevaisuudessakin järjestetään.

Iltapäivällä Changemaker-kesäharjoittelija Outi piti aurinkoisilla kallioilla hartauden, jonka jälkeen harjoiteltiin mielipiteiden esittämistä ja puolustamista dialogin hengessä. Sitten vuorossa oli varsinainen koulutus-osuus, jota varten paikalle oli kutsuttu joukko puhujavieraita.

Milma Kettunen Amnestysta jakoi ajankohtaista tietoa turvapaikka- ja pakolaisuusasioista. Erityisenä ihmisoikeusongelmana hän toi esille niin sanotun B-luvan saaneiden turvapaikanhakijoiden aseman Suomessa: näillä ihmisillä ei ole oikeutta esimerkiksi julkiseen terveydenhuoltoon tai koulutukseen, vaikka he saattavat oleilla Suomessa vuosia. Myös Milman esittelemät EU:n turvapaikkapolitiikka ja kiintiöt vaikuttivat varsin epäoikeudenmukaisilta.

Esityksen jälkeen jakauduttiin kolmeen ryhmään ja kierrettiin kanavia, joista yhden teema oli reilu kauppa, toisen tapaus Kongo esimerkkinä resurssisodasta (liittyen kirkkojen tämän vuoden Vastuuviikkoon) ja kolmannen nuori ja mielenterveys (ensi vuoden Yhteisvastuukeräyksen teema). Ilta huipentui saunomiseen ja iltakahvilaan, joka hyvässä seurassa venyi aamuyön puolelle.

Sunnuntai omistettiin Changemakerin jäsenkokoukselle. Jäsenkokous on Changemakerin korkein päättävä elin, ja tällä kertaa se mm. hyväksyi Changemakerille kirjalliset säännöt, vahvisti toimintasuunnitelman vuodelle 2007 ja valitsi ilmastoasiat uudeksi vuositeemaksi vanhan ihmisoikeudet-teeman rinnalle. Rakentavaa keskustelua saatiin syntymään, mutta jankkaamiseen ei tarvinnut aikaa tuhlata. Päätökset tehtiin konsensusperiaatteella.

Tunnelma viikonlopun päättyessä oli hyvä ja inspiroitunut. Nuori Changemaker-verkosto voi hyvin ja tulee taas kampanjoimaan näkyvästi jo tämän syksyn aikana… Miten, no, se riippuu sinusta! Tule mukaan tekemään muutosta!