Maailmanmuuttaja mukana Ekopaastossa

Changemaker haastoi jäsenensä mukaan Ekopaastoon. Johanna Kesti on yksi haasteen vastaanottaneista maailmanmuuttajista. Hän asuu Oulussa ja on mukana Changemaker-verkoston toiminnassa.

Johanna Kesti

Olet mukana Ekopaastossa. Mikä sai sinut lähtemään siihen mukaan?

Ekopaasto on hyvä tilaisuus tarkastella omien valintojen vaikutuksia ympäristöön. Toisaalta se myös tuo konkreettisen puolen paastoon perinteisesti liittyvään oman elämän arviointiin.

Millaisia paastolupauksia olet tehnyt? Miksi?

Syön paaston aikana pelkästään vegaanista ruokaa eli jätän kaikki eläinperäiset tuoteet kuten maidon, kananmunan ja lihan pois. Olen useita vuosia ollut lakto-ovovegetaristi eli syönyt maitotuotteita ja kananmunaa. Tämä on nyt jonkin aikaa tuntunut melko epäloogiselta sillä maidon ja kanamunan tuotantoon liittyy samanlaisia eettisiä ja ekologisia ongelmia kuin lihantuotantoonkin. Vältän myös turhia heräteostoksia eli en osta tavaroita joille minulla ei ole tarvetta.

Miltä paastoaminen tähän mennessä on tuntunut? Mikä on ollut vaikeaa? Entä helppoa?

Vegaanius on tuntunut yllättävänkin helpolta ja muutenkin miellyttävältä. Olin odottanut sen olevan vaikeampaa. Haasteet liittyvät lähinnä kodin ulkopuolella tapahtuvaan syömiseen. Välillä on työlästä saada selville mitä kaikkea ruoka sisältää ja onko siinä eläinperäisiä aineita. Eriaisia selvästi vegaanisia vaihtoehtoja on kuitenkin runsaasti saatavilla.

Turhien asioiden ostamatta jättäminen ei juurikaan vaikuta arkeen. Kysehän on siitä, että en hanki tavaroita joita minulla ei ole mitään syytä hankkia.

Koetko saaneesi jotakin niiden asioiden tilalle, mistä olet paaston ajaksi luopunut?

Ainakin tässä vaiheessa vegaaniruokavalio on tuntunut paremmalta ja myös hauskemmalta kuin tavallinen maitoa ja munaa sisältävä ruokavalioni. Runsaasti kuitua ja vettä sisältävät kasvikset ovat hyväksi ruuansulatukselle ja toisaalta olen syönyt tavallista enemmän hedelmiä ja ne ovat jopa näin talviaikaan maukkaita. Olen myös löytänyt monia uusia reseptejä.

Ekopaasto säästää myös rahaa. Kasvikset, palkokasvit ja muut sellaiset ovat pääosin edullisia. Luonnollisesti myös turhien ostosten välttäminen säästää rahaa.

Voisitko kuvitella luopuvasi pysyvästi jostakin asiasta, josta paastoat?

Jos vegaaniruuan syöminen sujuu Ekopaaston loppuun asti läheskään yhtä hyvin kuin tähän asti, jatkan sitä todennäköisesti paaston jälkeenkin. On melko vaikeaa kuvitella, että löytäisin eläintuotteiden syömiseen painavampia syitä kuin mitä veganismilla on (mm. ilmasto- ja eläineettiset syyt).

Jos ajatuksesi Ekopaastosta pitäisi kiteyttää yhteen lauseeseen, mikä se olisi?

Vastuun kantamista omista valinnoista.

Miten innostaisit muita osallistumaan Ekopaastoon?

Ekopaasto on hyvä tilaisuus miettiä onko asioita, jotka omassa elämässään voisi tehdä ympäristön kannalta paremmin. Kyse on kuitenkin vain muutamasta viikosta, joten Ekopaastossa voi myös haastaa itseään tai koittaa sellaisia asioita joihin ei suoraan halua sitoutua pysyvästi. Jos valinnat tuntuvat toimivilta, niin niitä voi jatkaa paaston jälkeenkin osittain tai kokonaan mutta toisaalta siitäkin on apua jos on mukana viikon tai pari.