Sadetta, kylmää keliä ja menestyshetkiä kesäkiertueella

Postia paratiisista! -kampanjarekvisiitta

Changemaker-verkoston perinteinen kesäkiertue jalkautuu tänäkin kesänä kymmeniin tapahtumiin ympäri Suomea. Kesäkiertueella Changemaker ja vapaaehtoiset maailmanmuuttajat esittelevät verkoston toimintaa ja vuoden pääkampanjaa. Tapahtumakävijät pääsevät Changemakerin esittelypisteellä allekirjoittamaan suomalaisille suuryrityksille – KONEelle, Stora Ensolle ja UPM:lle – postikortteja ja haastamaan yritykset julkaisemaan maakohtaiset talousraporttinsa.

Kesäkiertue käynnistyi toukokuun alussa Joensuun Mahdollisuuksien torilta (10.5.). Taitokortteliin pystytettyyn järjestötelttaan ei epävakaan sään vuoksi saapunut ennätysyleisöä. Kampanjakortteja tipahteli postilaatikkoon kuitenkin tasaiseen tahtiin ja Changemakerin kesäkiertue vuosimallia 2014 sai kelpo startin. Mahdollisuuksien torin hengessä jatkettiin Vantaan vastaavassa tapahtumassa (17.5.), jossa taas aurinkoinen sää toi paikalle paljon osanottajia nauttimaan torin tarjonnasta.

Toukokuun lopussa Changemaker pystytti telttansa yhteen kesäkiertueen suurimmista tapahtumista. Helsingin Maailma kylässä -festivaali (24.–25.5.) kokosi Kaisaniemen puistoon viikonlopun aikana 80 000 ihmistä. Changemakerin teltalla allekirjoitettiin postikortteja tiuhaan tahtiin ja kokonaissaldoksi saatiin huikeat 530 postikorttia. Teltalla vieraili ihmisiä sekä Suomesta että maailmalta ja kampanja herätti paljon positiivista kiinnostusta.

Menestysviikonlopun jälkeen kesäkiertue jatkoi matkaansa Tampereen Mahdollisuuksien torille (29.5), jossa sadesää oli pelästyttänyt yleisön jäämään sisätiloihin. Esittelypöytä suojattiin muovipusseilla ja pisteellä päivystettiin sateenvarjon alla. Tampereen Mahdollisuuksien tori näytti, mitä Suomen kesä ja kampanjointi voivat ikävimmillään olla. Säästä huolimatta kortteihin kertyi allekirjoituksia kelpo määrä!

Kylmä sää jatkui kesäkuun puolessa välissä Tuusulan Ilofestivalilla (14.6.). Onneksemme sadepilvet kiersivät tapahtuma-alueen ja illan aikana myös aurinko näyttäytyi pilvien raosta. Changemakerin teltalla saatiin nauttia myös tapahtuman musiikkitarjonnasta, kun Paleface, Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet ja Scandinavian Music Group esiintyivät lavalla. Ilofestivalilla tavattiin myös yksi kesäkiertueen alun mieleenpainuvimmista allekirjoittajista, kun Paleface kävi Changemakerin teltalla kannattamassa yritysten maakohtaista raportointia. Katso Instagram-kuvamme (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Loviisan juhannusmarkkinoilla (17.6.) saatiin jatkoa kylmälle suvelle. Aurinkoisena alkanut päivä muuttui nopeasti räntä- ja raesateeksi. Poikkeuksellinen keli hyydytti myös Changemakerin kampanjoitsijat ja noin viiden tunnin sitkeän kampanjoinnin jälkeen teltta ja tarvikkeet pakattiin takaisin autoon. Changemakerin tavoittamat torikävijät olivat mielissään kampanjan teemasta ja esiin nousi myös keskustelua siitä, miten hallituksen toimet harmaan talouden kitkemiseksi jatkuvat hallituskauden loppuaikana.

Kylmät säät ja sateet saivat väistyä auringon tieltä, kun kesäkiertue suuntasi Herättäjäjuhlille Lapualle (4.-6.7.). Lämmin sää helli näytteilleasettajia ja juhlakansaa. Changemakerin paratiisimaisella teltalla kampanjoitiin ahkerasti ja viikonlopun aikana kerättiin huimat 461 postikorttia. Teltalla käytiin keskusteluja vero-oikeudenmukaisuuden lisäksi myös muista globaaleista kehityskysymyksistä. Monet jaksoivat kannustaa Changemakeria jatkamaan hyvää työtä oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Viimeisin kesäkiertuetapahtuma suuntautui Ilosaarirockiin valmistautuvaan Joensuuhun, jossa Changemaker jalkautui festivaalitunnelmaiseen Vapaudenpuistoon. Aurinkoinen sää veti paikalle väkeä ja keskeinen sijainti johdatti myös Ilosaarirockiin saapuvia kävelemään puiston läpi. Puistossa järjestettiin samaan aikaan katukulttuurihenkinen Rytmipuisto-tapahtuma, joten Changemakerin päivystäjät saivat nauttia kampanjoinnin ohella myös hyvästä dj-musiikista ja free style -räppäyksestä.

Menestyksekkäistä viikonlopuista on hyvä jatkaa matkaa kohti tulevia kesäkiertuetapahtumia! Kesäkiertuetta ei voitaisi järjestää ilman upeita vapaaehtoisiamme, jotka tapahtumasta toiseen haluavat muuttaa maailmaa allekirjoitus kerrallaan. Postikorttikampanjan aikana on kerätty nyt yhteensä lähes 2000 allekirjoitusta. Tule kampanjoimaan kanssamme kesäkiertuetapahtumiin! Matka kohti seuraavaa tuhatta jatkuu

– Faces -festivaali, Raasepori 9.-10.8.
– Ranta14, Lohja 15.8.
– Mahdollisuuksien tori, Mikkeli 29.8.
– Mahdollisuuksien tori, Oulu 5.9.

Ilmoittaudu mukana tapahtumiin lähettämällä viestiä osoitteeseen laura.kumpuniemi@kirkonulkomaanapu.fi. Kerro viestissäsi, mihin tapahtumaan haluat osallistua sekä mahdolliset aikatoiveet päivystysvuorolle. Vähintään kolmen tunnin päivystämisestä Changemaker tarjoaa lounaan tapahtuma-alueella ja saat viisi pistettä Changemakerin palkitsemisjärjestelmään. Changemaker korvaa päivystäjien matkakulut tapahtumaan juna- tai bussilippuja vastaan.