Changemaker-viikonlopussa tiukkaa asiaa ja uusi tiimi

Uusi tiimi
Uusi tiimi. Vasemmalta oikealle: Petteri Näreikkö, Julia Sivonen, Julia Manni, Angelica Saari, Elsa Pakkasvirta, Sinituuli Suominen ja Anni Valden. Kuvasta puuttuu Kreeta Koskijoki.

Changemaker-viikonloppu järjestettiin tänä syksynä Kajaanissa 12.-14.10. Ohjelmassa oli perinteisesti yhdessäoloa, koulutuksia, teemaryhmiä sekä jäsenkokous, unohtamatta hyvää ja vegaanista ruokaa.

Koulutusta ja kampanjointia

Tuttuun tapaan Changemaker-viikonlopussa kouluttauduttiin. Koulutukset olivat monipuolisia, Changemakerin teemaan liittyviä. Rauhakoulutuksessa käsiteltiin Euroopan Unionin maiden asevientiä Jemeniin ja Suomen valtion läpinäkyvän politiikan puuttumista siihen liittyen. Vaihtoehtoisesti oli myös mahdollista tehdä toiminnallista rauhatyöpajaa.

Talouskoulutus oli odotetusti ensi vuoden kampanjaan teemasta, yritysvastuusta. Yritysvastuulaki velvoittaisi lakiin perustuen yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeudelliset ja ympäristöön liittyvät olosuhteet ja ratkomaan niissä ilmenevät ongelmat. Suomessa yritysvastuulakia ei ole, toisin kuin monessa muussa maassa.

Ympäristökoulutus oli ajoitettu sunnuntaille. Oulusta Kajaaniin saapunut luontokeskus Aapan Olli-Pekka Siira esitteli hyvin laajasti kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia kehitysmaissa. Esitys haastoi myös pohtimaan, kuinka juuri tällaiset ympäristövaikutukset, usein haitalliset paikallisesti, liittyvät yritysten vastuuseen ja näin ollen suoraan yritysvastuulakiin.

Viikonloppuna ehdittiin myös aloittaa kampanjointisuunnitelmat. Vuonna 2019 Changemaker on mukana yli sadan yrityksen, ammattiliiton ja kansalaisjärjestön kanssa #ykkösketjuun-kampanjassa, jonka tarkoituksena on saada Suomeen yritysvastuulaki. Suurin kampanjointi tehdään ennen eduskuntavaaleja, jotta uusi hallitus ottaisi yritysvastuulain säätämisen vaaliohjelmaansa. Toki kampanjointia on hyvä jatkaa myös vaalien jälkeen ottamalla esimerkiksi yhteyttä päättäjiin mahdollisimman ripeästä lainsäätämisestä.

Changemaker toteuttaa vielä tämän vuoden ruokaturvakampanjaan liittyvän tempauksen, jota sitäkin päästiin suunnittelemaan. Villit ehdotukset pohjautuivat ajatukselle kiinnittää ihmisten huomio maailmanlaajuisesti puutteelliseen ruokaturvaan joulun alla, kun Suomessa vietetään suurilta osin yltäkylläistä aikaa.

Jäsenkokous

Viikonlopussa toteutettiin myös Changemakerin ylintä päätäntävaltaa jäsenkokouksen puitteissa. Vuodelle 2019 valittiin uusi kahdeksanhenkinen tiimi puheenjohtajanaan Julia Manni. Vuoden 2019 toimintasuunnitelma hyväksyttiin tavoitteinaan tehdä Changemaker yhä näkyvämmäksi toimijaksi ja saamalla toimintaan mukaan yhä enemmän nuoria.

Viikonlopun kruunasivat monet uudet tuttavuudet ja syvennetyt ystävyydet, mielenkiintoiset keskustelut ja hyvä yhteishenki ja ilmapiiri vaikeidenkin asioiden äärellä. Kiitos Joutenlammin leirikeskukselle ja keittiölle, puitteet sekä ruoat olivat mahtavat!