Samat säännöt, eri lähtökohdat – EPAreilu peli!

Changemakerin kampanjatohinat ovat täydessä vauhdissa. Ensi tiistaina 3.10. FC Euroopan jalkapallotähdet kohtaavat heiveröisen FC Etelän joukkueen leikkimielisessä jalkapallo-ottelussa klo 16:30 Helsingissä Kampin Narinkkatorin ja Graniittitalon välisellä rampilla. Kampanjassa pyrimme herättämään keskustelua EPA-kauppasopimuksista (Economic Partnership Agreements), joita Euroopan Unioni on tällä hetkellä neuvottelemassa 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueiden köyhimpien maiden kanssa (ns. AKT- maat).

Jalkapallo-ottelu pelataan vinolla kentällä, ja tällä pyritään konkretisoimaan tilannetta, jossa samat säännöt eivät tee kaupasta oikeudenmukaista, jos lähtökohdat ovat kovin erilaiset. Köyhien AKT-maiden ja Euroopan välisessä kaupassa vallitsee tällainen tilanne, jos EPA- sopimukset astuvat voimaan nykyisessä muodossaan.

EPA-sopimukset allekirjottaneiden maiden tulee poistaa tullejaan vastavuoroisesti. Yhdessä monen muun kansalaisjärjestön kanssa olemme huolissamme tämän seurauksista köyhyyteen. Tullien vastavuoroisesta poistamisesta seuraa muun muassa se, että paikallisille tuotteille ei riitä kysyntää, kun halvat eurooppalaiset tuotteet valtaavat markkinoita. Paikallisen talouden kehittyminen on kestävin tie ulos köyhyydestä, mutta ylivertaisten eurooppalaisten tuotteiden tulo markkinoille vaarantaa tämän vakavasti.

Toinen vakava tullien poistamisen seuraus kohdistuu etelän valtioiden budjetteihin. Maissa joissa ei ole toimivaa henkilörekisterijärjestelmää, tuloverotuksen kehittäminen on hidasta. Monessa maassa tullit ovat merkittävä tulonlähde valtiolle. Arvioidaan, että jos EPA-sopimukset toteutuvat sellaisenaan, AKT-maat saattavat menettää jopa 10 % valtioden tuloista. Vastaamatta jää kysymys: ”Millä rahalla valmiiksi heikossa taloudellisessa tilanteessa oleva maa järjestää peruspalvelut, kuten koulutuksen ja terveydenhuollon, jos valtion tulot laskevat merkittävästi?”

Tule mukaan viestittämään yhteistä huoltamme EPA-sopimusten epäoikeudenmukaisuudesta maamme päättäjille. Euroopan komissio tekee talven aikana raportin neuvotteluiden edistymisestä, johon kansallisten parlamenttien on vastattava alkuvuoden aikana. Kansanedustajillamme on siten mahdollisuuksia vaikuttaa tuon raportin sisältöön. Toivomme, että kampanjamme herättäisi kansanedustajamme pohtimaan sitä, millaisessa pelissä Suomi haluaa olla mukana.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki vastaanottaa ottelun päätteeksi Changemakerin kesän aikana keräämät kortit, joissa vedotaan, että EPA- sopimusten uudelleenarvioinnissa kiinnitettäisiin huomiota yllä mainittuihin asioihin. Suomi on EU-puheenjohtajamaana avainasemassa.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (KEPA) ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen (KEHYS) kanssa.

Tule mukaan kampanjoimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta! Ilmoittaudu Lauralle.

Lisätietoja:
Inka Lindroos: 050-378 0459, inka.lindroos@gmail.com
Laura Riuttanen: 040 -528 4567, laura.riuttanen@gmail.com