Changemaker mukana ilmastomarssilla

”Ilmasto ei odota, nyt on aika toimia!”

Changemaker osallistui 20.10. Suomen historian suurimmalle ilmastomarssille, jolla 10 000 ihmistä vaati Suomen päättäjiä asettamaan ilmastonmuutoksen torjumisen kaiken politiikan lähtökohdaksi. IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) tuorein lokakuussa julkaistu raportti osoittaa, että mikäli ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytettyä 1,5 asteeseen, ovat seuraukset vielä aiemmin luultuakin arvaamattomampia ja laajamittaisempia. Ilmastomarssilla vaadittiin, että Suomi tekee kaikkensa 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi muun muassa metsien ja turvekenttien suojelulla sekä luopumalla kokonaan fossiilisista polttoaineista 2035 mennessä.

Mielenosoitus alkoi Senaatintorilta, jossa kuultiin lukuisia puheita. Puhumassa oli muun muassa 15-vuotias Greta Thunberg Ruotsista, joka osoittaa mieltään ilmastonmuutosta ja päättäjien toimimattomuutta kohtaan koululakolla. Senaatintorilta mielenosoittajat marssivat iskulauseita huutaen Eduskuntatalon eteen. Paikalla oli kahdeksan eduskuntapuolueen kansanedustajia, jotka haastettiin kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan. Eduskuntatalolla kuultiin myös lisää puheita, kuten Suomen saamelaisnuorten (Suoma Sámi Nuorat) puheenjohtajan Petra Laitin puhe.

Changemaker oli mukana vaatimassa muutosta marssin alusta alkaen. Kuvassa näkyviä mielenosoituskylttejä askarreltiin samana päivänä käynnistyneen vaikuttamistoiminnan kurssin päätteeksi.